"Ако не се опростят дълговете, целта за спиране на влиянието отвън нямаше да бъде осъществена." Това коментира в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов по темата за опростените дългове на вероизповеданията.

По думите му основната цел на приетия по-рано днес закон на първо четене е в максимална степен да се намалят възможните влияния на външни разузнавателни служби, както и външните влияния върху отделните вероизповедания.

Финансист номер едно призна, че едно от вероизповеданията дължи повече средства на държавата.

Той е категоричен, че ако не се приеме законът, субсидията за 2019 г. за тази религия нямало да стигне за покриване на тези задължения.

"Те биха могли да бъдат реализирани чрез продажбата на религиозни имоти, но това е изключително чувствителна тема", подчерта Владислав Горанов.

Опрощават около 8,2 млн. лв. дългове на вероизповеданията

Опрощават около 8,2 млн. лв. дългове на вероизповеданията

От 10 г. Църквата нямала задължения към НАП и НОИ, твърди Варненският митрополит

Все пак дълговете били малка сума на фона на приходите в хазната, които възлизат на 40 милиарда лева.

Според него опрощаването не било държавна помощ. Държавният глава може да опрости дълговете, но законотворците трябвало да му дадат механизъм.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че комисията по вероизповедания е репила да бъдат опростени 8,2 млн.лв. дългове. 

В тази връзка лидерът на БСП Корнелия Нинова определи отхвърлянето на ветото на президента като поредната сделка между ГЕРБ и ДСП.

По думите ѝ ГЕРБ са се съгласили да опростят задълженията на мюфтийството, за да получат подкрепата на ДПС за ветото на Румен Радев.

За дългове на КСНС не е говорено, отсече Крум Зарков

За дългове на КСНС не е говорено, отсече Крум Зарков

Депутатът отрече твърденията на Йордан Цонев и Цветан Цветанов