Министърът на външните работи Екатерина Захариева е наредила посланика на Турция у нас да бъде извикан за разговор. Това научи БНТ от дипломатически източник.

Повод за реакцията са изявления на турския външен министър в родината му и проведен по негово искане телефонен разговор с министър Захариева, в който Мевлют Чавушоглу е изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство

В свое изявление българското Министерство на външните работи подчертава, че България не може да приеме намеса на чужда държава в законодателния си процес и че изказванията на министър Чавушоглу дни преди местните избори в Турция с намеса на името на съседна държава не е от полза за никого. От ВМРО ще поискат изслушване в парламента по темата на външния министър и настояват за гаранции, че българската политика е защитена от външни вмешателства.

Припомняме, че по-рано днес българските депутати гласуваха промени в Закона за вероизповеданията.

Външно отвърна на Анкара:  България не може да приеме намеса от чужда държава

Външно отвърна на Анкара: България не може да приеме намеса от чужда държава

Ведомството разпространи съобщение във връзка с появилата се по-рано информация

Малко след това министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу разкри, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България.

Това предизвика остри реакции в страната ни. От Министерството на външните работи отвърнаха на Анкара.

Външно написаха, че България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана.

ВМРО пък поиска министърът на външните работи Екатерина Захариева да излезе пред депутатите в пленарна зала и да изясни дали е имало дипломатически опит за намеса във вътрешните работи на България по линия София - Анкара. Интересува ги и дали представител от правителството е поемал ангажименти за промени в законодателството за вероизповеданията, облагодетелстващи турската външна политика.

Промените в Закона за вероизповеданията позволяват даренията отвън

Промените в Закона за вероизповеданията позволяват даренията отвън

Приеха промените за отлагане на дълга на Мюфтийството

Бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов видя национално предателство в гласуването на Закона за вероизповеданията.

"Това е национално предателство и то ще тежи на съвестта на ГЕРБ, ДПС и "Воля", с чиито гласове мина този противобългарски, противодържавен текст", натресе Симеонов.