Бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов видя национално предателство в гласуването на Закона за вероизповеданията.

"Това е национално предателство и то ще тежи на съвестта на ГЕРБ, ДПС и "Воля", с чиито гласове мина този противобългарски, противодържавен текст", натресе Симеонов.

По думите му с приемането на текстовете България е отворила широко вратата за финансиране на всички вероизповедания отвън, от чужди държави, и по този начин управляващите са допуснали намеса във вътрешно-политическия живот на България.

"Не можем да се правим, че не виждаме как Турция спонсорира и издържа десетки и може би стотици имами в джамийските настоятелства в отделните области. Да се правим, че не виждаме как религията и техните духовници се използват в предизборни кампании", заяви Симеонов.

Според него с този закон България е показала, че не е суверенна държава.

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство

"Жалко за всички, които са положили костите си в олтара на майка България, за да бъде тя свободна и независима. Ето виждате, че не е", каза още Симеонов.

ВМРО също имат позиция по въпроса. Според тях са ясни политическите субекти, които седят зад турската намеса за вероизповеданията.

ВМРО: "Ние, патриотите от ВМРО, питаме кой и защо се меси в делата на вероизповеданията в България? Кой, защо и какви интереси гони, за да опрощава дългове и да отваря вратички за чуждо финансиране на вероизповеданията в България? Кой, как и по какви канали оказва натиск и влияние върху политическите партии и политическите процеси в България?"

Външно отвърна на Анкара:  България не може да приеме намеса от чужда държава

Външно отвърна на Анкара: България не може да приеме намеса от чужда държава

Ведомството разпространи съобщение във връзка с появилата се по-рано информация

След тези въпроси патриотите призовават косвено външния министър на Турция Чавушоглу да довърши изречението си, назовавайки имената на хората и партиите. "Най-накрая разкрийте своите проводници на ислямизацията, радикализацията и на протурската политика", иска им се на воеводите.

След това обаче от ВМРО посочват, че тези субекти вече са ясни на обществото.

"То не, че те вече не са ясни. ДПС лобираха за закона, а ДОСТ поискаха конституционна реформа, за да има турско малцинство. А г-н Ердоган наскоро внесе географски поправки в картата на Европа като разшири своите турски "сърдечни територии". Въпросът е има ли български партии и политици, които участват в "дослука" и поемат за изпълнение задачи от Анкара или просто Чавушоглу се опитва да впечатли избирателите", пишат от ВМРО.

Заради всичко това ВМРО ще поиска министърът на външните работи Екатерина Захариева да излезе пред депутатите в пленарна зала и да изясни дали е имало дипломатически опит за намеса във вътрешните работи на България по линия София - Анкара. Интересува ги и дали представител от правителството е поемал ангажименти за промени в законодателството за вероизповеданията, облагодетелстващи турската външна политика.

"Ако не е имало официални анотации, то тогава патриотите от ВМРО питаме следното - това, което Чавушоглу казва, фалшива новина ли е, или е вдигане на завесата на задкулисието, което тече по оста Ердоган - ДПС - ДОСТ", питат воеводите.

Промените в Закона за вероизповеданията позволяват даренията отвън

Промените в Закона за вероизповеданията позволяват даренията отвън

Приеха промените за отлагане на дълга на Мюфтийството

Припомняме, по-рано днес българските депутати гласуваха промени в Закона за вероизповеданията.

Малко след това министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу разкри, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България.

Това предизвика остри реакции в страната ни. От Министерството на външните работи отвърнаха на Анкара.
Външно написаха, че България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана.

Външно отвърна на Анкара:  България не може да приеме намеса от чужда държава

Външно отвърна на Анкара: България не може да приеме намеса от чужда държава

Ведомството разпространи съобщение във връзка с появилата се по-рано информация