Крайно време е България и българския народ да се отърсят от комплекса на малкия народ. България е една суверенна държава. Това посъветва по повод вчерашното изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу секретарят на Главното мюфтийство в България Джелал Фаик в студиото на Нова телевизия.

Той потвърди, че по негова информация турският посланик у нас е бил извикан вчера към 15.30 часа в Министерство на външните работи от министър Екатерина Захариева.

Ние не сме страна по случая с това историческо говорене. Всеки може да каже и говори каквото си иска, отклони Фаик коментар по същество на заявката на Чавушоглу.

Нека си говорят политиците, ние като духовна институция ще се грижим за духовния живот, посочи Джелал Фаик.

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство

Припомняме, Мевлют Чавушоглу изрази притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност. В свое изявление българското Министерство на външните работи подчертава, че България не може да приеме намеса на чужда държава в законодателния си процес и че изказванията на министър Чавушоглу дни преди местните избори в Турция с намеса на името на съседна държава не е от полза за никого. От ВМРО поискаха изслушване в парламента по темата на външния министър и настояха за гаранции, че българската политика е защитена от външни вмешателства.

Това се случи на фона на гласуваните промени в Закона за вероизповеданията.

Във връзка с задълженията на Главното мюфтийство към държавата, Джелал Фаик посочи, че ще бъде направен погасителен план към НАП. Дълговете на мюфтийството са 8 милиона лева, посочи секретарят и отрече твърденията за 11 или 12 милиона. Той подчерта, че мюфтийството никога не е укривало данъци и те са декларирани. Джелал Фаик изтъкна и друго - че тези задължения са натрупани от предишното ръководство на мюфтийството в периода 2006 - 2012 година, когато е имало много брожения.

"Това не е грях на сегашното Главно мюфтийство. Плащаме заплатите на имамите, вместо да си плащаме данъците", заяви Фаик. Едновременно с това никога, по думите на Фаик, мюфтийството не е оставяно да работи нормално "от редица хора". Джелал Фаик обаче отказа да посочи имена, а при повторен въпрос уточни: "Няма да споменавам името на този човек."

Промените в Закона за вероизповеданията позволяват даренията отвън

Промените в Закона за вероизповеданията позволяват даренията отвън

Приеха промените за отлагане на дълга на Мюфтийството

По повод възможностите на вероизповеданията да получават дарения от чужди страни и/или външни организации, Джелал Фаик посочи, че винаги е била ясна сумата, която мюфтийството получава от Дианета - това са 2 млн.лв., които дори се получават и със закъснение.

Дарението е свободен акт, благословено е във всички религии, обясни Джелал Фаик, според когото няма как държавата да поеме всички разходи на едно вероизповедание. По думите му именно мюсюлманското вероизповедание получава най-малко дарения и то по най-прозрачния начин.

Не приеха предложението на ОП за спиране на чуждите дарения за вероизповеданията

Не приеха предложението на ОП за спиране на чуждите дарения за вероизповеданията

Според Патриотите това е в разрез с националната сигурност на страната