Депутатите от Комисията по вероизповеданията и правата на човека отхвърлиха на второ гласуване предложението на "Обединени патриоти" за ограничаване на даренията за вероизповеданията от чужбина.

Народните представители гласуваха с 1 глас "за", 1 "против" и 8 "въздържали се".

Ако идват пари от чужбина за вероизповеданията, това е осъдително, обществено-опасно и в разрез с националната сигурност на страната.

Това заяви депутатът от "Обединени патриоти" Васил Шопов в пленарната зала по темата за разсрочването на дълговете на вероизповеданията до 10 години, внесени с поправките в Закона за вероизповеданията.

Вероизповеданията ще се издължават до 10 години

Вероизповеданията ще се издължават до 10 години

Цветанов подчерта, че няма опрощаване, а отсрочване

Припомняме, първоначално се предвиждаше да бъдат опростени дълговете на вероизповеданията към 31 декември 2018 г. Впоследствие ПГ на ГЕРБ направи предложение между двете четения за отсрочването им до 10 години. Законът беше приет от 44-то Народно събрание на 21 декември 2018 г.

Шопов настоява да се прекрати чуждото влияние, като се забрани на вероизповеданията да получават пари от чужбина.

По думите му, ако не бъде приет текста на ОП, няма да се стигне до целта на закона, а именно вероизповеданията да не получават пари от чужбина.

"Какъв е смисълът от държавната субсидия за свещеници, имами и ходжи, ако продължи това външно финансиране, както е правено досега", недоумява Шопов.

ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на вероизповеданията

ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на вероизповеданията

ДПС не извива ръцете на ГЕРБ, увери Цветанов

Припомняме, друга част от измененията предвиждат субсидията, отпускана от държавния бюджет, да се разпределя от Българската православна църква за източноправославното вероизповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското.

Според измененията държавната субсидия ще се предоставя и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега субсидия се предоставяше само на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна църква. Заложени са разпоредби, според които максималният размер на заплатата на свещенослужителите не бива да надвишава средната месечна заплата на наетите в икономическа дейност "Образование".

Борисов увеличава заплатите и на свещениците, както на учителите

Борисов увеличава заплатите и на свещениците, както на учителите

15 милиона лева горен праг за финансиране на вероизповеданията

Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогически специалист. За служителите на религиозни институции не е предвидена промяна и заплатата не бива да надвишава тази на наетите в обществения сектор. Изключение от тези изисквания правят ръководните органи на вероизповеданията.

Промените предвиждат още държавната субсидия да остане в размер на 10 лв. за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се запазва правилото субсидията да не бъде по-малка от 15 млн. лева.

Парламентарната комисия прие финансиране на религиите по модела на партиите

Парламентарната комисия прие финансиране на религиите по модела на партиите

Заплатата на свещенослужителите се приравнява на учителската