С тревога премиерът Борисов следи напрежението между военноморските сили на Украйна и на Руската федерация в Азовско море. Това пише то самият в профила си във Фейсбук.

Премиерът посочва, че винаги е отстоявал тезата за прагматични отношения на принципа на икономическите ползи и спазване на правилата на международно сътрудничество.

НАТО свиква извънредно заседание за кризата между Украйна и Русия

НАТО свиква извънредно заседание за кризата между Украйна и Русия

Срещата на Комисията НАТО-Украйна е по молба на украинския президент Петро Порошенко

Борисов призовава колегите си от Украйна и Руската федерация към разум и сдържаност, защото "лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад".

Според Борисов е в интерес на всички напрежението да бъде преодоляно с диалог.

Той призовава задържаните моряци незабавно да бъдат освободени.

Припомняме, вчера напрежението в Азовско море рязко се повиши след конфликт между украински и руски кораби, при който Керченския проток в бе блокиран.

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в провокации

Украйна обвини в Русия в отвличане на два малки бронирани артилерийски катери на Военноморските сили на Украйна - "Бердянск" и "Никопол" и рейдовия буксир "Ян Капу", докато са били на планов преход от пристанище Одеса към пристанище Мариупол. Според украинското издание УНИАН руски граничен кораб е провлачил в Азовско море на буксир кораб от Военноморските сили на Украйна.

Русия от своя страна отхвърли обвиненията и обясни инцидента в Керченския проток като следствие от "провокация", организирана от Киев с цел налагане на военно положение като удобен фон за предизборната кампания на украинския президент Петро Порошенко, както и мобилизиране на антируските политики на Запада и затягане на санкциите срещу Русия.

Международната общност не остана безразлична към обтягането на напрежението в Азовско море. Европейският съюз и НАТО призоваха Украйна и Русия към сдържаност. Освен извънредно заседание на НАТО във връзка с кризата, Съветът за сигурност на ООН също се заема със ситуацията. 

Киев разпространи запис, доказващ агресията на Русия?

Киев разпространи запис, доказващ агресията на Русия?

На записа руски моряци получават нареждане да унищожат всичко

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко се подписа под указ за въвеждане на военно положение, а на Генералния щаб е наредено да организира частична мобилизация. Мярката влиза в сила от 14,00 часа киевско време на 26 ноември до 14,25 часа на 25 януари 2019 г.

АСБ: Руската агресия в Азовско море показва нуждата от повече НАТО в региона

АСБ: Руската агресия в Азовско море показва нуждата от повече НАТО в региона

Спешното ни въоръжаване по натовски стандарти…