Инцидентът в Керченския проток, в резултат на който Русия откри стрелба срещу три украински кораба, беше "провокация", организирана от Киев. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин, цитиран от руските медии.

Напрежение в Черно море

Напрежение в Черно море

Украйна изпрати катери, а Русия откри огън

"Очевидно това беше провокация, чието време, местоположение и форма бяха предварително подготвени. Целите са ясни: разклащане на Украйна чрез налагане на военно положение и да се мобилизират антируските политики на Запада, да затегне санкциите срещу Русия", коментира Карасин, като добави, че инцидентът служел като удобен фон за предизборната кампания на украинския президент Петро Порошенко.

По-рано от военноморските сили на Украйна заявиха, че конфликтът близо до Крим е започнал, когато нейни кораби са се приближили до град Мариупол, при което руски плавателни съдове са открили огън. Украинските власти отрекоха нейни кораби да са сторили нещо нередно, като обвиниха Русия във военна агресия.

НАТО и ЕС с позиция за Черно море

НАТО и ЕС с позиция за Черно море

Напрежение около Крим

От своя страна Москва твърди, че три украински бойни кораба са навлезли незаконно в руски териториални води и са извършили опасни маневри. Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание по-късно днес, за да обсъди инцидента в Азовско море.

Междувременно Русия е отворила отново Керченския проток близо до Крим за корабоплаване.