От години Турция среща всекидневно огромни трудности заради ситуацията, в която се намира заради сирийския конфликт - тя бива да бъде оставяна сама. Такава позиция изрази министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

Двамата обсъдиха обстановката в Сирия, ситуацията с мигрантите, както и сигурността на външните граници на ЕС в контекста на заложените приоритети от настоящото Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

"Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и наш ключов партньор в областта на миграцията, сигурността и борбата с тероризма, не трябва да бъде оставяна сама и без подкрепа", отбеляза Борисов в разговора с хърватския си колега.

Борисов и Мицотакис обсъдиха ситуацията с мигрантите

Борисов и Мицотакис обсъдиха ситуацията с мигрантите

Само с общи усилия и диалог могат да се решат проблемите...

Българският премиер подчерта, че само с постоянен диалог и общи усилия може да бъде постигнат мир и сигурност в районите, изправени днес пред сериозни изпитания и трудности.

По думите му, дипломацията и мирът трябва да останат водещи при решаването на проблемите в региона. "Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на стабилност, сигурност и просперитет", изтъкна още Борисов пред Пленкович.