Турската нефтопроводна корпорация "Боташ" и американската енергийна компания ExxonMobil са подписали споразумение за сътрудничество в търговията с втечнен природен газ. Това съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар в социалната мрежа X, предаде AA.

"С това споразумение, което се планира да бъде дългосрочно, ние ще направим още една стъпка в диверсификацията на нашите ресурси", написа Байрактар, като изтъкна съществуващата търговия на втечнен природен газ между Турция и САЩ. В момента министърът е във Вашингтон за преговорите.

Енергийният министър подчерта, че Турция ще продължи да "допринасяме за сигурността на енергийните доставки както на нашата страна, така и на нашия регион."

Още миналия месец Байрактар каза в интервю, че Турция преговаря с ExxonMobil, наследник на "Стандарт ойл" на Джон Рокфелер, за сделка за над 1 милиард долара за закупуване на 2,5 милиона тона втечнен природен газ. Тогава той добави, че сделката може да продължи 10 години.

Турция разполага със седем международни газопровода, пет съоръжения за втечнен природен газ, включително три плаващи съоръжения за съхранение и регазификация и две подземни съоръжения за съхранение на природен газ.

Страната се стреми да се превърне в ключов газов център в региона, да се отличи като износител и да бъде ефективен мениджър на газа, който доставя.

ЕК разследва сделката с туския "Боташ" за газа

ЕК разследва сделката с туския "Боташ" за газа

Съмненията са за възможни нарушения на правилата за конкуренция на ЕС