Депутатите в парламента на Тайван се сбиха, след като законодатели от управляващата Демократична прогресивна партия (DPP) пробиха през барикади, издигнати от основната опозиционна партия Куоминтан (KMT), която беше окупирала сградата, за да протестира срещу "тиранията" на правителството.

Тайван е необуздана демокрация и боевете и протестите вътре в сградата на парламента не са рядко срещано явление, отбелязва "Ройтерс".

Повече от 20 депутати от KMT окупираха сградата на законодателния орган тази нощ, блокирайки влизането в пленарната зала с вериги и столове, настоявайки, че правителството се опитва да форсира приемането на закони и изисква от президента да оттегли номинацията на приближен съветник за влиятелен регулаторен орган.

Тази сутрин депутатите от DPP вдигнаха барикадите и нахлуха вътре, наобикаляйки главния подиум, където техните опоненти от KMT се бяха скупчили.

Имаше сблъсъци и крясъци, докато КМТ, включително нейният млад нов председател Джони Чианг, изпитваха затруднение да удържат позицията си. Чианг напусна подиума, като изглежда е излязъл през странична врата, преди да се върне на подиума.

По-спокойна обстановка скоро се възцари с депутати от KMT, застанали в знак на протест пред подиума, а депутати от DPP зад тях, докато те се редуваха да крещят лозунги.

KMT, понесла тежко поражение на парламентарните и президентските избори през януари, започна протеста си в парламента късно вчера. Партията традиционно подкрепя тесни отношения с Китай, който разглежда Тайван като своя територия.

КМТ заяви, че протестирали срещу скоростното приемане на закони от DPP и президента Цай Ингвен, както и срещу номинацията на Цай на неин високопоставен съветник за ръководител на правителствен регулаторен орган.

"Тази година администрацията на Цай стана по-тиранична от преди", се казва в изявление на KMT, като се допълва: "Твърдоглавието на Цай остави KMT без друга алтернатива освен да бойкотира парламента."

DPP разполага с голямо парламентарно мнозинство.

И DPP, и президентската канцелария осъдиха акцията, като от DPP подчертаха, че KMT са организирали "фарс".

През 2014 г. стотици студенти окупираха парламента в продължение на седмици в протести, наречени Слънчогледово движение, настоявайки за повече прозрачност и страх от нарастващото икономическо и политическо влияние на Китай върху острова.