Опозицията в Египет бойкотира началото на парламентарния дебат за промени в Конституцията, които да осигурят по-голяма власт на президента Хосни Мубарак, съобщи АП.

Държавния глава направи предложение за 34 променив Конституцията, за да може да бъде изпълнена определяната от правителството му програма за демократични и икономически реформи.

От своя страна обаче опозицията, която представлява около ¼ от 454 местния парламент, не приема промените, тъй като според нея, предложенията не гарантират свободни избори, а и подсилват позициите на антитерористичните сили, които президентът може да използва срещу своите опоненти.

Промените в Конституцията се предприемат в момент, когато съюзникът на Мурабак САЩ оказаха отново публичен натиск върху Египет за повече демокрация.

Преди две години извършването на реформи в Египет, бе приоритет за администрацията на президента Буш. По-късно обаче политиката на САЩ се насочи към спечелване на подкрепата на Кайро в борбата за решаване на Близкоизточната криза.

Докато течеше парламентарният дебат, повече от 100 представителина най-голямата ислямистка опозиционна група в Египет, Мюсюлманското братство, както и други партии протестираха извън сградата на парламента. Те носеха черни пояси с лозунги „Не на конституционните промени".