Израелски войници са унищожили отряд от 21 бойци, които са открили огън по тях от входа на болницата "Ал-Кудс" в град Газа, съобщава Би Би Си.

Според израелските военни група бойци е била сред множество от цивилни на входа на болницата и е открила огън по войниците с РПГ и малки оръжия. Войниците са отговорили със стрелково оръжие и артилерийски огън.

Според израелската армия няма ранени войници, но един танк е повреден от гранатомет.

По време на престрелката, войници са наблюдавали цивилни да напускат болницата и други бойци да излизат от близките сгради и да се крият сред тях.

След като са стреляли по военнослужещите с гранатомет, екстремистите са избягали в болницата.

От своя страна палестинското общество на Червения полумесец съобщава за интензивна стрелба в района на болница "Ал-Кудс".

Опитите за евакуация на персонала и пациентите от болницата в понеделник са се провалили. Колона от превозни средства на Червения полумесец, придружени от представители на Международния комитет на Червения кръст, пътуващи към Газа от юг, е трябвало да спре по средата на пътя, казаха от организацията.

"Продължава интензивна стрелба близо до болница "Ал-Кудс" в района на Тел Ал-Хава в град Газа, като в района се чуват звуци от стрелба и силни експлозии", се казва в изявление на Червения полумесец, публикувано в социалната медия X.

"Конвоят все още чака, докато ситуацията в района около болницата се нормализира, за да стигне до нея и да започне процеса на евакуация", казаха служители на Червения полумесец.

Стотици палестинци са избягали от болницата Ал-Шифа, но много от тях остават там

Стотици палестинци са избягали от болницата Ал-Шифа, но много от тях остават там

Към момента има около 650 пациенти, 500 медицински работници и около 2500 разселени хора, останали в обширния болничен комплекс ал-Шифа