Много жители на Газа, приютили се в ал-Шифа, най-голямата болница в анклава, са обкръжени от израелски войски, като някои медицински работници, са избягали, каза ООН, както и представители на "Хамас", цитирани от "Ройтерс".

Към момента има около 650 пациенти, 500 медицински работници и около 2500 разселени хора, останали в обширния болничен комплекс ал-Шифа, според ръководителя на правителствените болници на "Хамас" Мохамед Закут. Това бележи значителен спад от уикенда, когато здравните служители в Газа казаха, че има около 1500 пациенти, 1500 медицински работници и 15 000 разселени хора в ал-Шифа.

Израелските войски и бойците на "Хамас" водят тежки боеве за територията около болницата и някои болнични служители казаха, че ал-Шифа е в състояние на обсада, а обитателите й са блокирани от израелски огън.

Израел каза, че е предложил на желаещите да напуснат ал-Шифа през безопасен коридор.

Ситуацията в ал-Шифа се влоши през уикенда, като лекарите съобщиха, че последният генератор е свършил горивото, причинявайки смъртта на няколко пациенти, включително недоносени бебета, държани в инкубатори. Израел твърди, че горивото е било доставено от военните в болницата, но "Хамас" е попречил на персонала да го получи.

Втората по големина болница в Газа спря работа
Обновена

Втората по големина болница в Газа спря работа

Израел твърди, че атакува "Хамас" и се стреми да намали щетите за цивилните

В понеделник сутринта говорител на ООН каза, че много разселени хора са избягали от територията на болницата и някои семейства са взели със себе си ранените си роднини. Той каза, че са необходими специални процедури за евакуиране на останалите пациенти, включително оборудвани линейки за транспортирането им до египетските болници. Служителят говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с репортери.

Израел твърди, че има команден център на "Хамас", разположен под болница Ал-Шифа, който използва цивилни и пациенти там като живи щитове.

Министерството на здравеопазването в Газа, контролирано от "Хамас", каза, че най-малко 2300 души са били лекувани в болницата ал-Шифа.

Данни на Министерството на здравеопазването на ивицата Газа бяха публикувани онлайн от представителството на Световната здравна организация в палестинските територии.

Според тези данни болница Ал-Шифа, най-голямата болница в град Газа, има 600-650 пациенти, 200 до 500 души персонал и около 1500 местни жители, които се крият от боевете.

"Липсата на електричество, вода и храна излага живота на хората на непосредствен риск", пише офисът на СЗО. По негова информация е невъзможно да се излезе от територията на болницата: няма безопасен маршрут, навсякъде се водят битки.

Тежките боеве продължиха през цялата нощ в северната част на Ивицата Газа като част от сухопътната инвазия на Израел.

Израелските отбранителни сили казват, че войските продължават да намират оръжия на "Хамас" по време на нападения в ивицата Газа, включително в училища, джамии и жилищни сгради.

Израелски войници нахлуха в дома на високопоставен лидер на Ислямския джихад в покрайнините на бежанския лагер Шати в ивицата Газа и според ИД са открили тайник с оръжия в детска стая, пише Haaretz.

Междувременно администрацията на президента на САЩ в разговори с израелски официални лица изрази загриженост относно възможното завладяване на болничния комплекс Ал-Шифа. Белият дом се опасява, че голям брой цивилни ще бъдат ранени или убити.

Ръководителят на хирургичния отдел на Al-Shifa каза, че 300-те литра гориво, предлагани от Израел, ще осигурят електричество само за половин час: "[300 литра] не означават нищо. Това ще работи с нашия генератор само за половин час.

IDF, според израелската армия, е оставила 300 литра гориво близо до болницата през нощта, но "Хамас" е "притиснал болницата", за да попречи на лекарите да вземат горивото, каза IDF. "Хамас" излезе с изявление, в което отрече това.

Агенциите на ООН в Азия свалиха знамената си наполовина в понеделник и почетоха с минута мълчание смъртта на служители, убити в Газа.

Знамена бяха свалени наполовина в 9:30 ч. местно време пред офисите на ООН в Банкок, Токио и Пекин, предаде АФП.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Близкия изток обяви в петък, че повече от 100 от нейния местен персонал вече са били убити при израелски удари в ивицата Газа.

826 души с чужди паспорти са преминали от Газа през "Рафах"

826 души с чужди паспорти са преминали от Газа през "Рафах"

Това е най-големият брой чужди граждани, които са успели да се евакуират за ден