Само през вчерашния ден през пункта "Рафах" от Газа към Египет са преминали 826 граждани, които притежават паспорти от други държави. Това е най-големият брой чужди граждани, които са успели да се евакуират за един ден от територията, подконтролна на "Хамас".

Вчера ГКПП "Рафах" беше отворен за първи път след тридневна пауза. Пропускането на евакуиращи се от Газа е ставало по предварително изготвени списъци. Нов списък на чуждите граждани, на които е разрешено да напуснат палестинския анклав за Египет, обаче не бе публикуван, а преминалите са само такива, включени в публикуваните по-рано списъци.

Освен чужди граждани се пропускат и тежкоранени за лечение в болници в Египет. Така вчера през пункта са преминали и девет линейки с ранени.

Пунктът "Рафах" между южната част на Газа и Египет е единственият коридор, през който израелците са се съгласили да допускат помощ в обсадения палестински анклав и да разрешат напускане на чужденците. Другите контролно-пропускателни пунктове в Ерез и Керем Шалом между ивицата Газа и Израел бяха затворени от израелските сили при налагането на пълната блокада преди месец.

Борел настоя за хуманитарни паузи в Газа

Борел настоя за хуманитарни паузи в Газа

Изрази тревога от кризата