Група цивилни напуснаха Ивицата Газа през ГКПП Рафах към Египет, предаде Ройтерс. Агенцията цитира неназовани източници от египетските служби за сигурност.

В неделя единственият работещ граничен пункт в ивицата Газа беше отворен за първи път след тридневна пауза.

Нов списък на чуждите граждани, на които е разрешено да напуснат палестинския анклав за Египет, обаче не е публикуван. Вместо това само тези, включени в публикуваните по-рано списъци, ще могат да напуснат Газа.

Попитан от Би Би Си дали скоро ще има нови списъци за напускане на анклава, Хишам Адуан, говорител на органа за преминаване през Газа, каза: "Контролно-пропускателният пункт Рафах е отворен от 1 ноември за египтяни, чужди граждани и малък брой тежко ранени палестинци. ". Постоянно актуализираме и публикуваме списъка на подлежащите на евакуация."

Пунктът "Рафах" между южната част на Газа и Египет е единственият коридор, през който израелците са се съгласили да допуснат помощ в обсадения палестински анклав и да разрешат напускане на чужденците от обсадения анклав. Другите контролно-пропускателни пунктове в Ерез и Керем Шалом между ивицата Газа и Израел бяха затворени от израелските сили при налагането на пълната блокада преди две седмици.

Втората по големина болница в Газа спря работа
Обновена

Втората по големина болница в Газа спря работа

Израел твърди, че атакува "Хамас" и се стреми да намали щетите за цивилните