Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външните работи Жозеп Борел в неделя изрази безпокойство от задълбочаващата се хуманитарна криза в Ивицата Газа. Той призова и за хуманитарни паузи. 

"ЕС се присъединява към призивите за незабавна пауза в боевете и създаването на хуманитарни коридори, включително чрез увеличаване на капацитета на граничните пунктове и специален морски път, така че хуманитарната помощ да може безопасно да достигне до населението на Газа", заяви шефът на дипломацията на ЕС.

Борел повтори позицията на ЕС относно правото на Израел на самоотбрана в съответствие с международното право и международното хуманитарно право.

"ЕС призовава за непрекъснат, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп за предоставяне на помощ на нуждаещите се чрез всички необходими мерки, включително хуманитарни коридори и паузи за хуманитарни нужди. В тази връзка ние приветстваме резултата от хуманитарната конференция, проведена на 9 ноември в Париж", отбеляза ръководителят на европейската дипломация.

Изявлението му призова Хамас незабавно и безусловно да освободи всички заложници. Борел каза, че е изключително важно Международният комитет на Червения кръст да получи достъп до заложниците.

"ЕС осъжда използването на Хамас от болници и цивилни като живи щитове. На цивилните трябва да бъде позволено да напуснат зоната на бойните действия. Тези бойни действия причиняват сериозни щети на болниците и причиняват ужасяващи жертви сред цивилни и медицински персонал. ЕС подчертава, че международното хуманитарно право предвижда че болниците, медицинските консумативи и цивилните в болниците трябва да бъдат защитени", каза върховният представител на ЕС.

Той посочи, че "болниците трябва незабавно да бъдат снабдени с най-спешните медицински консумативи, а пациентите, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, трябва да бъдат безопасно евакуирани". В този контекст ЕС призовава Израел да прояви максимална сдържаност, за да гарантира защитата на цивилните.

Отново отвориха ГКПП "Рафах" след тридневна пауза

Отново отвориха ГКПП "Рафах" след тридневна пауза

Засега няма нови списъци, разрешаващи преминаване през него

"ЕС и неговите държави-членки ще продължат да работят в тясно сътрудничество с международните партньори, ООН и други агенции, както и със страните в региона, за да осигурят устойчив поток от помощ и да улеснят достъпа до храна, вода, здравеопазване, гориво и жилища", увери Борел.

Припомняме, че в неделя единственият работещ граничен пункт в ивицата Газа беше отворен за първи път след тридневна пауза. Нов списък на чуждите граждани, на които е разрешено да напуснат палестинския анклав за Египет, обаче не бе публикуван. Вместо това само тези, включени в публикуваните по-рано списъци, ще могат да напуснат Газа.

Пунктът "Рафах" между южната част на Газа и Египет е единственият коридор, през който израелците са се съгласили да допуснат помощ в обсадения палестински анклав и да разрещат напускане на чужденците от обсадения анклав. Другите контролно-пропускателни пунктове в Ерез и Керем Шалом между ивицата Газа и Израел бяха затворени от израелските сили при налагането на пълната блокада преди две седмици.

Заради ударите срещу болници от Израел, "Хамас" прекрати преговорите за освобождаване на заложници.