Наемните бойци от групата Вагнер на Евгений Пригожин се готвят да се преместят в Беларус съгласно условията на сделка, която потуши бунта им срещу руското военно ръководство. Това заяви висш командир от частната военна компания, цитиран от Ройтерс.

След бунта от 23-24 юни, при който бойци на Вагнер превзеха за кратко Ростов на Дон и тръгнаха към Москва, точното местонахождение на Пригожин и неговите наемници е неясно.

Съгласно сделката, която сложи край на бунта, Пригожин трябваше да се премести в Беларус, а хората му, някои от тях бивши затворници, освободени предсрочно, за да се бият в Украйна, получиха опцията да се преместят с него в Беларус, да се присъединят към редовните въоръжени сили на Русия или прибирай се.

Беларуският президент Александър Лукашенко обаче посочи, че Пригожин и хилядите му бойци все още са в Русия, което повдига въпроси относно изпълнението на сделката.

Антон Елизаров, чието бойно име е "Лотос", написа в Telegram, че бойците сега са във ваканция до началото на август, по заповед на Пригожин, преди да се преместят в Беларус. Трябва да подготвим бази, полигони, да се координираме с местните власти и администрации, да организираме взаимодействие с правоохранителните органи на Беларус и да създадем логистика, поясни той.

Самият Пригожин е необичайно тих през последните две седмици. Той не е публикувал в канала си в Telegram от 26 юни, когато защити бунтовническите действия на своите бойци.

Лукашенко не се притеснява от „Вагнер“ на своя територия

Лукашенко не се притеснява от „Вагнер“ на своя територия

Но Евгений Пригожин не е в Беларус