Името на британската компания „British petroleum" е замесено в нов скандал.

Световните агенции съобщават, че в писмо група сенатори са обвинили BP, че е лобирала пред британското правителство за освобождаването на атентатора от Локърби Абдел Басет ал Меграхи. Целта е била получаване на изгодни договори за добив на петрол по либийското крайбрежие.

След обявяването на тази информация американският държавен секретар Хилъри Клинтън посочи, че случаят ще бъде проучен.

На специална пресконференция сенаторите поискаха налагане на мораториум на дейността на компанията по либийските брегове, докато не бъде изяснена ролята й в освобождаването на Меграхи.

АП припомня, че през май 2007г. BP подписа договор с Триполи за сондажни проучвания в Либия на стойност 900 милиона долара. Същият месец Великобритания и Либия сключиха споразумение, касаещо размяната на затворници между двете страни.

В отговор от „British petroleum" потвърдиха, че са се намесили в преговорите между Лондон и Триполи за предаването на излежаващи присъди. От компанията обаче подчертаха, че нямат нищо общо с предсрочното освобождаване на Меграхи.

Припомняме, Абдел Басет ал Меграхи бе осъден на доживотен затвор през януари 2001 г. от специален съдебен състав в Шотландия. През август миналата година той бе освободен по хуманни съображения, тъй като бе доказано, че е болен от рак в терминален стадий.

Меграхи бе осъден през 2001 г. за бомбения атентат срещу самолет на американската авиокомпания "ПанАм" над шотландското селце Локърби през 1988 г.

Самолетът, който превозваше главно американски граждани от Ню Йорк, беше взривен като при експлозията загинаха всички 259 пътници и екипаж на борда и 11 души на земята.