Върховният съд на Бразилия забрани бързо развиващото се приложение за съобщения "Телеграм" в страната в петък, доказвайки, че съдът планира да се бори с дезинформацията преди тазгодишните президентски избори, пише американския вестник Ню Йорк Таймс.

Александър де Мораеш, съдия от Върховния съд, заяви, че блокира "Телеграм", защото приложението не е отговорило напълно на предишни заповеди за премахване на акаунти на известен поддръжник на президента Жаир Болсонаро, който е разследван за разпространение на дезинформация и заплахи към съдии от Върховния съд.

Съдията нареди на доставчиците на интернет и мобилни услуги да направят "Телеграм" неизползваем в страната и нареди на "Епъл" и "Гугъл" да премахнат приложението от своите магазини за мобилни приложения, като им даде пет дни да се съобразят със съдебното решение.

Изданието пише, че съдията Мораеш се очертава като един от най-големите политически опоненти на настоящия президент Болсонаро, който наблюдава редица разследвания и издава съдебни заповеди, насочени към президента, неговите съюзници и политическата му стратегия. Самият Болсонаро отвърна с остра критика към съдията, като дори обеща на голям политически митинг още миналата година, че няма да се съобразява с решенията му.

Докато авторитарни страни като Китай редовно натискат интернет платформите, блокирането на такова популярно приложение в демокрация като Бразилия е необичайно пише вестникът. Но някои власти в Бразилия, най-вече Върховният съд, обещаха да държат интернет компаниите отговорни за дезинформацията поради опасения, че биха могли да повлияят на президентските избори през октомври.

В изявление късно в петък Павел Дуров, главен изпълнителен директор на "Телеграм", се оправда, че "са пропуснали имейлите на Съда"

"Извинявам се на Върховния съд на Бразилия за нашата небрежност. Определено можехме да свършим по-добра работа", каза той.

Дуров е поискал от съда да отложи забраната, "за да ни позволи да поправим ситуацията, като назначим представител в Бразилия и създадем рамка, която да реагира на бъдещи неотложни въпроси като този по бърз начин".

"Телеграм се превърна в огнище на дезинформация по целия свят, отчасти защото модерира по-слабо приложението си в сравнение с други социални мрежи и включва функции, които улесняват разпространението на информация надалеч и бързо," пише Ню Йорк Таймс.

Бразилия няма да взима страна в конфликта между Русия и Украйна

Бразилия няма да взима страна в конфликта между Русия и Украйна

Това е позиция на безпристрастност, а не на безразличие

В Бразилия Болсонаро призова своите поддръжници да използват "Телеграм" вместо други социални мрежи и той е натрупал над един милион последователи в приложението. Неговият основен конкурент в президентската надпревара през 2020 г., бившият президент Луис Инасио Лула да Силва, има по-малко от 50 000.

Това се случва на фона на блокирането в Русия на "Фейсбук", "Инатаграм" и "Туитър", както и очакваното блокиране на "ЮТюб".

На 11 март руският медиен регулатор "Роскомнадзор" ограничи достъпа до Instagram в страната поради разрешението на потребителите на мрежата да призовават за насилие срещу руснаци. От 14 март достъпът до тази социална мрежа е напълно забранен. В началото на март Роскомнадзор блокира Facebook в отговор на ограничаване на достъпа до руски медии.

Миналата седмица стана ясно, че платформите на Meta ще позволят на потребителите на Facebook и Instagram в някои държави да отправят призиви за насилие срещу руснаци и руски войници в контекста на нашествието в Украйна.

Припомняме, че след атаката срещу Капитолия във Вашингтон от страна на привържениците на бившия американски президент Доналд Тръмп, неговите акаунти в "Туитър" и "Фейсбук" бяха блокрани перманентно.