Гражданите на Бразилия в неделя гласуват на избори, които ще определят новите президент и вицепрезидент на страната, състава на Националния конгрес (парламента), губернатори, вицегубернатори и депутати от законодателните органи на щатите.

Основното внимание е приковано към избора на държавен глава. Седем кандидата се борят за поста, но двама имат най-голяма подкрепа сред бразилското население: действащият президент Жаир Болсонару и бившият президент Луис Инасио Лула да Силва. Болсонару е десен политик, докато Лула да Силва представлява левицата.

Лула да Силва отново увеличи преднината си пред Болсонару

Лула да Силва отново увеличи преднината си пред Болсонару

Седмици преди президентските избори

Според последното проучване на Datafolha преди гласуването, Лула да Силва може да получи 50% от гласовете на първия тур, а Болсонаро - 36 процента. Останалите гласове са разпределени между още петима кандидати. Наблюдателите отбелязват, че не може да се изключи, че Лула да Силва, въпреки голямата преднина пред Болсонару, няма да успее да постигне избори на първия тур.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да събере повече от 50% от гласовете. Ако това не се случи, тогава се провежда втори тур между двамата най-силни кандидати.

Лула да Силва е на 76 години, преди това щеше да участва в изборите през 2018 г., но не можа да го направи, тъй като беше осъден и попадна в затвора. Въпреки това бразилците продължават да изпитват симпатии към него и, съдейки по социологическите проучвания, дори и зад решетките

ЦРУ предупредило Болсонару да не пречи на изборите

ЦРУ предупредило Болсонару да не пречи на изборите

Да спре да поставя под съмнение системата за гласуване на страната си

В резултат на това Бразилската работническа партия номинира Фернандо Адада за кандидат за президент на негово място. Този политик загуби от настоящия президент Болсонаро.

Лула да Силва управлява Бразилия от 2003 до 2010 г., а през 2017 г. беше осъден на девет години и половина затвор за пране на пари и корупция. По-късно срокът е увеличен на 12 години. Самият той така и не призна вината си, в крайна сметка адвокатите му успяха да обжалват присъдата. През 2021 г. Върховният съд на страната анулира присъдата му за борба с корупцията. Сега той може отново да се кандидатира за преизбиране.

Бразилците помнят неговия период на управление поради социално ориентираната му икономическа политика, а настоящата предизборна програма също е изградена с леви пристрастия: той се фокусира върху най-бедните слоеве от бразилското население, обещава да разшири социалните програми и да увеличи финансирането за инфраструктурни проекти, възнамерява да се бори за опазването на горите в Амазонка за разлика от Болсонаро, който беше критикуван за тежко обезлесяване по време на мандата си.

67-годишният Болсонару е бивш военен и конгресмен, известен в Бразилия с противоречивите си забележки относно етническите и сексуалните малцинства и жените, както и с крайнодесните си консервативни възгледи, дори преди да поеме президентския пост и многократно е изразявал носталгия за военна диктатура в Бразилия.

Болсонару бе критикуван от много бразилци за омаловажаване тежестта на пандемията от COVID-19. Проучванията показаха, че гражданите на страната смятат, че в правителството на Болсонаро има корупция и че той не е в състояние да управлява страната.

Проучвания, проведени през август и септември, показват, че степента на одобрение на Болсонару е спаднала до рекордно ниски нива.

Обвиняват Болсонару за коментари срещу COVID маските и ваксините

Обвиняват Болсонару за коментари срещу COVID маските и ваксините

Хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, били изложени на риск от заразяване със СПИН

По време на предизборната кампания Болсонару продължи да изразява консервативни възгледи, обещавайки да защитава традиционните ценности на християните, да критикува системата за електронно гласуване в страната и дори членовете на избирателната комисия, че работят срещу него.