Бразилският президент Лула да Силва, който прави първата си обиколка в Европа след президентските избори, в събота отново изказа критика към европейските политици по отношение на позицията им към Украйна. Той поднови и призива си към Киев да проведе мирни преговори с Москва, за да се сложи край на войната, пише Standard.

"Спешно се нуждаем от група държави, които да седнат на масата на преговорите с Украйна и Русия. Бразилия не иска да се замесва в тази война. Бразилия иска да сключи мир", каза Лула. Въпреки че моето правителство осъжда нарушаването на териториалната цялост на Украйна, ние подкрепяме политическо решение на конфликта чрез преговори", заяви Лула пред репортери в Лисабон след среща с португалския президент Марсело Ребелу де Соуза.

Киев покани бразилския президент, за да види сам последиците от войната

Киев покани бразилския президент, за да види сам последиците от войната

След като ден по-рано да Силва направи изявления, които бяха критикувани

Португалският му колега даде да се разбере, че е на друго мнение. "Президентът Лула предлага пътят към справедлив и траен мир да обуславя приоритета на този преговорен път, заяви Ребело де Соуса. "Позицията на Португалия е различна: Тя приема, че евентуалният път към мир предполага първо правото на Украйна да отговори на инвазията."

Припомняме, че Лула, политик с дългогодишни леви убеждения, се опитва да възстанови връзките на Бразилия със Запада след четири години управление на президента Жаир Болсонару, но напрежението по отношение на Украйна остава.

Лула да Силва от Пекин призова ЕС да говори за мир

Лула да Силва от Пекин призова ЕС да говори за мир

Никакви индикации да има обаче бразилски мирен план

Бразилският лидер разгневи Украйна, заявявайки, че Киев споделя вината за войната, затова и не се е присъединил към западните държави в налагането на санкции срещу Москва или снабдяването на Киев с боеприпаси.

Украинското правителство покани Лула в Киев, за да може той да разбере "истинските причини и естеството" на войната в Украйна. Сега в Лисабон Лула обяви, че изпраща главния си съветник по външна политика Селсо Аморим да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.