Бразилският президент Луис Инасие Лула да Силва призова САЩ и ЕС да спрат да "насърчават войната" и да доставят оръжия на Украйна.

По време на посещението си в Китай Лула да Силва говори надълго и нашироко за това как си представя пътя към мира в Украйна. Миналата седмица бразилски вестници анонсираха бразилски мирна инициатива, за която обаче не се знаеше много.

"Съединените щати трябва да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир, Европейският съюз трябва да започне да говори за мир, за да можем да убедим Путин и Зеленски, че мирът е в интерес на света", са думите на бразилският президент, цитирани от BBC.

Лула е доста последователен в тази си позиция: още миналата пролет, преди да бъде избран за президент, той заяви, че Путин не е трябвало да напада Украйна, но Западът също носи отговорност за случилото се. През май миналата година в интервю за списание "Тайм" той заяви, че Зеленски "носи толкова отговорност за войната, колкото и Путин". Той неведнъж е критикувал западните държави за доставките на оръжие за Украйна и публичната подкрепа за Зеленски, като е казвал, че това "насърчава войната".

След завръщането си на президентския пост Лула започна да насърчава своеобразна мирна инициатива и това беше една от темите на посещението му в Китай. В навечерието на посещението си той отново подчерта необходимостта от спиране на доставките на оръжие за Украйна. Няма никакви индикации обаче скоро да бъде представен бразилски мирен план.

Бразилия, която е силно зависима от доставките на торове от Русия, е и основен производител на боеприпаси за танковете "Леопард 2", но отказва да доставя на Украйна и на европейските държави. По време на двудневната си визита обаче в Пекин, сред засегнатите теми освен енергийната сфера е и сферата на селското стопанство и обменът на технологии между Бразилия и Китай.

Китай и Бразилия задълбочават сътрудничеството си

Китай и Бразилия задълбочават сътрудничеството си

Китай е превърнал отношенията с Бразилия в дипломатически приоритет