Украйна покани на посещение бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, но същевременно и критикува усилията му да посредничи в мирните преговори, съобщи "Ройтерс".

Поканата дойде ден след като руският външен министър Сергей Лавров посети Лула в Бразилия и отбеляза споделените възгледи на Бразилия и Русия относно годишния конфликт.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко потвърди в социалните мрежи покана към Лула да посети Киев, "за да разбере истинските причини за руската агресия и нейните последици за глобалната сигурност". Николенко каза, че Украйна следи с интерес усилията на Лула да намери решение на войната, но не приема жертвата и агресорът да бъдат третирани по един и същи начин.

Той също така отхвърли мнението, че "държавите, които помагат на Украйна да се защити от смъртоносна агресия, са обвинени в насърчаване на война", препратка към коментарите на Лула през уикенда, когато той обвини Съединените щати и Европейския съюз, че удължават конфликта, като доставят оръжия на украинци.

Припомняме, че коментарите на Лула предизвикаха буря сред западните съюзници.

Говорител на Белия дом обвини Лула, че "повтаря като папагал руска и китайска пропаганда, без да разглежда фактите".

Европейският съюз (ЕС) също отхвърли предположението на Лула, че Украйна и Русия са виновни за войната. Говорителят на външните работи на ЕС Питър Стано каза, че цялата помощ е насочена към "легитимната защита" на Украйна.

Лула да Силва от Пекин призова ЕС да говори за мир

Лула да Силва от Пекин призова ЕС да говори за мир

Никакви индикации да има обаче бразилски мирен план

Ден по-рано, Лула се обяви за посредник в мирните преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, който започна, когато Русия нахлу в съседната страна през февруари 2022 г. Предложението му, основано на традицията на Бразилия за ненамеса и открита дипломация, призовава за група от държави, които не участва във войната, за да ангажира Русия и Украйна в мирни преговори.

Кремъл подкрепи изявленията на Лула за необходимостта да се намери група от страни, които да посредничат в мирните преговори, а Лавров в понеделник благодари на Бразилия за усилията.

Но сред западните нации досега само френският президент Еманюел Макрон приветства мирната инициатива на Лула.

Лула разгневи мнозина на Запад, като призова западните сили да спрат да доставят оръжие за войната. Тези коментари дойдоха малко след завръщането му от Китай, където обсъди конфликта с китайския президент Си Дзинпин.

Лула каза, че Русия трябва да върне територията, която нахлу миналата година, но предположи, че Украйна може да пожертва Крим, който беше окупиран от руските сили през 2014 г., предложение, което беше категорично отхвърлено от украинския президент Володимир Зеленски.