Бразилският президент Лула да Силва се срещна с кубинския си колега Мигел Диас-Канел в събота в Хавана. Това е първото посещение на бразилски президент в карибската нация от девет години и се приема като сигнал за съживяване на връзките между двете страни, съобщава АП.

Лула пристигна в Хавана за срещата на върха на Групата от 77 нововъзникващи икономики плюс Китай (Г-77). Групата, основана през 60-те години на миналия век, се среща в Куба само дни преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Обръщайки се към срещата на върха в събота, Лула изрази съжаление за все още действащото наложено от САЩ ембарго на Куба. Островът "е жертва на незаконно икономическо ембарго. Бразилия е против всякакви едностранни принудителни мерки", каза той.

Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка призоваха Байдън да вдигне ембаргото срещу Куба

Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка призоваха Байдън да вдигне ембаргото срещу Куба

Сред тях няма десни политици

"Ние отхвърляме включването на Куба в списъка на държавите, спонсориращи тероризма", добави той.

Лула се позовава на списъка на САЩ със страни, за които се смята, че многократно са оказвали подкрепа за актове на международен тероризъм. Държавите в списъка са обект на санкции.

Припомняме, че през ноември миналата година осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка и Карибите подписаха писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което призоваха Съединените щати да премахнат шестдесетгодишното ембарго срещу Куба заради опустошенията, нанесени от урагана "Иън".

Също така се настоя Байдън да премахне Куба от списъка си с държави, спонсориращи тероризма заради предоставянето на убежище на лидери на партизанска група, която сега е готова да започне отново мирни преговори с Колумбия.

Сред подписалите бе и бившият президент на Бразилия Дилма Русеф.

Търговското ембарго беше наложено през 1962 г., когато кубинската революция насочи острова по пътя към социализма. Той ограничи достъпа на Куба до широка гама от продукти, както и до международна помощ и финансови ресурси.