Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка и Карибите подписаха писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което призоваха Съединените щати да премахнат шестдесетгодишното ембарго срещу Куба заради опустошенията, нанесени от урагана "Иън", предава Associated Press.

В писмото, споделено с агенцията преди публикуването му в сряда, също така се настоява Байдън да премахне Куба от списъка си с държави, спонсориращи тероризма заради предоставянето на убежище на лидери на партизанска група, която сега е готова да започне отново мирни преговори с Колумбия.

Писмото идва в момент, когато Куба страда от най-тежката си икономическа, политическа и енергийна криза през настоящия век досега, стимулирайки отчаяната миграция от острова. Тя се влоши от урагана "Иън", който опустоши Западна Куба, преди да удари Южна Флорида в края на миналия месец.

"Молим ви, г-н президент, да вземете предвид тази драматична ситуация, в която се намират хиляди кубинци, и да направите всичко необходимо, за да премахнете тези ограничения, които засягат най-уязвимите", се казва в писмото.

Сред подписалите са бившият президент на Бразилия Дилма Русеф, двама бивши колумбийски лидери - Хуан Мануел Сантос и Ернесто Сампер - и бивши лидери от Боливия до Белиз.

Всички подписали са леви или центристки политици. Под него липсват подписи на десни политици, подчертаващи дълбоките разделения, които карибският остров все още предизвиква в региона.

Общото събрание на ООН трябва да гласува тази седмица резолюция за осъждане на търговското ембарго и се очаква тя да бъде приета отново за 30-та поредна година.

И все пак бившият колумбийски президент Ернесто Сампер каза пред Associated Press в интервю, че не иска писмото да се разглежда като политическо изявление.

"В този момент това, което ни тревожи, е, че тези, които плащат цената (на ембаргото) ... са обикновени кубинци, които остават без храна, лекарства или електричество", каза Сампер пред агенцията.

Търговското ембарго беше наложено през 1962 г., когато кубинската революция насочи острова по пътя към социализма. Той ограничи достъпа на Куба до широка гама от продукти, както и до международна помощ и финансови ресурси.

Властите на острова казват, че ограниченията са затруднили възстановяването от урагана, който унищожи 14 000 домове и причини дългосрочни щети на електрическата мрежа на страната.

Докато администрацията на Обама смекчи много санкции, те бяха върнати с пълна сила при администрацията на Тръмп, която оправда санкциите с повторното определяне на Куба като държавен спонсор на тероризма заради нейния отказ да екстрадира 10 лидери на най-голямата оставаща партизанска група в Колумбия, Националната освободителна армия.

Но тази заповед беше отменена, когато първият ляв президент на Колумбия Густаво Петро встъпи в длъжност през август и обяви нови мирни преговори с групировката. Лидерите на бунтовниците наскоро напуснаха Куба, за да проведат преговори във Венецуела.

Байдън облекчи няколко мерки, но също така остана остро критичен към грубото отношение на кубинското правителство към протестиращите миналата година, което също втвърди настроенията срещу отстъпките към кубинското правителство сред кубинските американци, ключов електорален фактор във Флорида.

Но администрацията наскоро направи няколко приятелски жеста, предлагайки 2 милиона долара спешна помощ за възстановяване от урагана.

Пълното вдигане на ембаргото също ще изисква разрешение от Конгреса в момент на дълбоко политическо разделение в САЩ и става още по-сложно на фона на наближаването на междинните избори, в които Флорида е щат, който се колебае.

Гей браковете вече са реалност в Куба

Гей браковете вече са реалност в Куба

Кодексът беше одобрен след тежка кампания от страна на кубинското правителство