Само преди три седмици, след като влезе в сила новият семеен кодекс на Куба, вече се сключват гей бракове, съобщи CBS News.

Кодексът беше одобрен след тежка кампания от страна на кубинското правителство и подкрепа от най-мощния защитник на гей правата на острова, Мариела Кастро, дъщерята на бившия президент Раул Кастро.

Това направи Куба деветата страна в Латинска Америка - след Чили, Коста Рика, Еквадор и Колумбия - която легализира гей браковете през последните години.

Изборите в Куба - в които не е разрешена друга партия освен комунистическата - рутинно водят до победа от над 90%, както и референдумът за голяма конституционна реформа през 2019 г.

Куба пред одобрение на гей браковете

Куба пред одобрение на гей браковете

След гласуването на референдум на нов семеен кодекс

Въпреки това една трета от страната, 33,15%, гласува "не". Текстът беше изправен пред голяма кампания срещу него от евангелски групи, които отхвърлят гей браковете.

Междувременно 66,85% от кубинците, които излязоха, гласуваха "за". Близо 6% са оставили празни или анулирани бюлетини.

Кодексът беше отхвърлен и от някои групи, които се противопоставят на правителството, които призоваха за гласуване с "не" като начин за отхвърляне на кубинските власти на фона на нарастващото недоволство от правителството на Мигел Диас-Канел Бермудес.

Срещу това се противопоставиха и някои членове на LGBTQ общността, които казаха, че се въздържат да гласуват за нещо, което считат за човешко право на първо място.

Старият семеен кодекс, датиращ от 1975 г., установява, че бракът е между мъж и жена, а не между двама души, което изключва партньорите през целия живот от неща като наследяване на вещите на другия, когато единият умре.

Новият закон отива по-далеч от равния брак - който активисти се опитаха да включат в конституцията през 2019 г. без успех - или възможността гей двойките да осиновяват или използват сурогати.

Законът за първи път регламентира правата на бабите и дядовците за посещение на внуците и общуването с доведените родители в случаи на развод и дори попечителството над непълнолетни при последните, когато това е необходимо за благосъстоянието на детето.

Той също така позволява отделни имуществени режими за женени двойки, разрешава на родителите да избират реда на фамилните имена на децата си, разширява защитата на хората с увреждания и възрастните, наред с други права.

Но това дойде от силната опозиция от страна на евангелските църкви, които твърдяха, че законът е срещу "традиционното семейство", установено от Бог, което според тях е съюзът на мъж и жена, предназначен за създаване на потомство. В някои селски райони кодът изглежда получава по-малко подкрепа.

В столицата на страната Хавана мерките получиха 70% одобрение.

Кубинските власти не разкриват колко точно гей двойки са се оженили през тези три седмици.