Бреговата охрана на Румъния е спасила над 150 мигранти от плавателен съд, изпаднал в беда в Черно море тази сутрин, като това все по-отчетливо се превръща в нов маршрут за мигрантите, опитващи да стигнат до Западна Европа, съобщава "Асошиейтед прес".

Ръждясалият кораб е бил изтеглен преди зазоряване до черноморския пристанищен град Констанца, който се намира на около 250 км източно от Букурещ.

В Румъния притеснени от нов маршрут на мигрантите през Черно море

В Румъния притеснени от нов маршрут на мигрантите през Черно море

Заловиха още една лодка с 86 мигранти

Командирът на румънската брегова охрана заяви, че първоначалното преброяване показва около 157 души на борда, включително 53 деца.

Властите първоначално забелязали кораба извън румънските териториални води във вторник сутринта. Той изпратил сигнал за бедствие, като са били изпратени два кораба на бреговата охрана, но силното вълнение и ветровете са възпрепятствали спасителната операция в морето, преди корабът да бъде изтеглен до пристанището.

Мигрантите все повече се опитват да прекосят Черно море от Турция, за да стигнат до Румъния. Този уикенд румънски и български военнослужещи задържаха 217 мигранти в Черно море в две лодки, за които има подозрения, че са се опитвали да влязат нелегално в Румъния.

На 3 септември румънската брегова охрана спря риболовен кораб, превозващ 87 мигранти в Черно море, плаващи към румънското крайбрежие, а през август бреговата охрана спря риболовна лодка, превозваща 70 мигранти, заподозрени в опит да влязат нелегално в Румъния.