Възможността за референдум за обединение на Ирландия е "много реална" в случай, че Обединеното кралство излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщава Би Би Си, цитирайки британски министри, запознати с въпроса.

Уточнява се, че британският премиер Тереза Мей също била наясно с проблема.

"Ако сме страна в създаването на среда на хаос, смущения и несигурност - това може да доведе до непредвидими последици", изтъкнал един от източниците на Би Би Си.

Туск обеща „специално място в ада” на поддръжниците на Брекзит

Туск обеща „специално място в ада” на поддръжниците на Брекзит

Чудя се как изглежда специалното място в ада за онези

Споразумението от Разпети петък (известно още и като Белфасткото споразумение) от 1998 г. определя условията за "допитване за границата", при което британският държавен секретар за Северна Ирландия ще свика референдум, ако има вероятно мнозинство в полза на обединена Ирландия.

Северна Ирландия е част от Обединеното кралство, като споразумението от 1998 г. сложи край на голямото насилие, което беляза 1970-те и 1980-те години заради стремежа на ирландците към обединение между Република Ирландия и ирландската територия, която е част от Великобритания.  

Тереза Мей вчера беше в Брюксел за разговори за евентуални промени в предпазния механизъм за ирландската граница. ЕС обаче отхвърли предложението, като заяви, че предпазният механизъм представлява "балансиран компромис" между Лондон и Общността.

Ирландия иска компенсации от 4,5 млрд. евро заради Брекзит

Ирландия иска компенсации от 4,5 млрд. евро заради Брекзит

Великобритания напуска ЕС на 29 март