Брекзит е английска, а не британска авантюра, по-конкретно, той принадлежи предимно на провинциална Англия. Сбогом ЕС и сбогом на Обединеното кралство, пише за Irish Times, Филип Стивънс, колумнист във Financial Times.

През пролетта на 1975 г. Wall Street Journal излезе със заглавието "Сбогом Великобритания", а Обединеното кралство бе известно като болния човек в Европа. Инвеститорите бягаха в лицето на разрушителни икономически резултати и индустриални борби. Величието отстъпи място на спираловиден упадък.

Прогнозата се оказа преждевременна. Великобритания е спасена от Международния валутен фонд и впоследствие спасена от петрола в Северно море и според някои, от икономическата революция на Маргарет Тачър. Във всеки случай десетилетие по-късно Тачър танцува на световната сцена с президента на САЩ Роналд Рейгън.

Великобритания е изправена пред друг екзистенциален момент. Историята за Брекзит трябваше да е за напускане на ЕС. Тя се превърна в национална криза. Силите, които движат Брекзит, изглежда са готови да отхвърлят много повече от институционалния механизъм, икономическите отношения и политическите връзки, създадени през десетилетията членство в ЕС.

Сбогом Брюксел се очертава като първи акт в драма от две части, втората може да е сбогом Обединено Кралство.

Стивънс слуша Мервин Кинг, който казва, че правителството трябва да се откаже от по-нататъшните преговори с Брюксел и да избере Брекзит без сделка, макар и след шестмесечен период на подготовка. Разходите, обяснява бившият управител на Банката на Англия, ще бъдат управляеми и временни.

Като се има предвид самодоволството на лорд Кинг за стабилността на финансовите пазари преди катастрофата от 2008 г., много ще отхвърлят икономическата му преценка. Но това, което учудва Стивънс, е настояването, че Брекзит наистина е свързан с идентичността и културата.

Макар да се намира на противоположната страна на европейския дебат, бившият консерватор канцлер Кенет Кларк е съгласен. Тласъкът за Брекзит, обяснява Кларк, идва от възраждането на дясното английско националистическо крило на неговата партия. Проектът отразява напрежението на консерватизма, който никога не се е примирил със загубата на империя.

Напускането на ЕС или "Деня на независимостта", както го наричат поддръжниците, се корени както в носталгията, така и в популисткия бунт срещу елити и аутсайдери, който предоставя на европейския дебат вътрешен гняв.

Оттук и фантазията на поддръжниците на Брекзит за нова "Глобална Британия" и вездесъщите намеци за Втората световна война и готовността на Уинстън Чърчил да остане сам. Това самохвалство крие вик на болка.

Брекзит е английска, а не британска авантюра. По-конкретно, той принадлежи предимно на провинциална Англия. С изключение на Бирмингам, големите градове на страната като Лондон, Манчестър, Ливърпул и Нюкасъл са на страната на оставането в ЕС.

Но техният вот се изгуби в гласовете на по-малките английски градове и селски райони.

Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Процесът по Брекзит се оказа изключително досадно начинание

Шотландия подкрепи оставането с голям марж. Въпреки подкрепата за Брекзит на Демократичната юнионистка партия - ДЮП, Северна Ирландия гласува за продължаване на членството в ЕС. Уелс последва Англия.

Шотландия гласува през 2014 г. да остане в съюза на Обединеното кралство. Трудно е да си представим, че ще направи същото на друг референдум. Преди пет години юнионизмът предлагаше на гордите шотландци две допълнителни идентичности.

Те могат да бъдат едновременно британци и европейци. След Брекзит обаче, това ще бъде или/или. Съюзът с Англия от 1707 г. даде на Шотландия международна роля на партньор в империята. Извън ЕС той ще бъде откъснат от останалата част на Европа.

Правителството на Тереза ​​Мей настоява, че правомощията, върнати от Брюксел, ще бъдат събрани в Уестминстър, вместо да се споделят с парламента на Единбург и други децентрализирани администрации. Министър-председателят иска рязко да намали имиграцията.

Шотландия иска още новодошли да смажат колелата на икономиката. Защо тази нация, с политическа култура, потопена в социализиран пазарен централизъм, се оковава към властта на английските националисти?

Освен това мястото на Северна Ирландия във Великобритания вече не може да се приема за даденост. ДЮП направи голяма бъркотия, за да гарантира, че едно споразумение с ЕС-27 не прави разлика между провинцията и останалата част от Обединеното кралство. Но враждебността им към ЕС е позиция на малцинството в Северна Ирландия.

Нищо не постигна толкова много за възобновяване на въпроса за обединението на Ирландия, колкото Брекзит.

Британството е измислена идентичност. То е умишлено обширно, изчислено през 19-ти век, за да представи империята като съвместен проект на четирите държави от Обединеното кралство. Съвсем скоро, когато империята се прибра у дома, тя осигури приветстваща мантия за имигрантите от бившите имперски аванпостове.

Британските граждани с отвъдморско наследство преобладаващо се идентифицират като, британци. Предаността към Англия се разглежда предимно като собственост на белите общности в нацията.

Тези за Брекзит разбират това по време на референдума през 2016 година. Той даде две обещания: да се харчат повече пари за Националната здравна служба и да се отреже (изцяло въображаем) приток на мигранти от Турция.

Да се наблюдава как Британия потъва  хаос в последно време е да се наблюдава как се разплитат нишките на британството, изтъкани в продължение на векове. Политиката на идентичността изви ръцете на общата цел.

Разкъсванията в тъканта са както по границите така и вътре в тях. Трудно е да си представим как могат да бъдат поправени. 

Патова ситуация в Лондон за Брекзит

Патова ситуация в Лондон за Брекзит

Без положителни сигнали от Европа