Германският външен министър Хайко Маас обяви в интервю за "Файненшъл таймс", че на Обединеното кралство не трябва да бъде предоставяно отлагане на Брекзит след края на октомври.

"До октомври ще трябва да решат какво искат", отбеляза Маас, допълвайки: "Не можете да протакате Брекзит в продължение на десетилетие", настоя германският първи дипломат.

Тереза Мей притеснена, че няма да е лесен компромисът за Брекзит

Тереза Мей притеснена, че няма да е лесен компромисът за Брекзит

Компромисът между управляващи консерватори и опозиционни лейбъристи

Първоначално Великобритания трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но ѝ бяха предоставени две удължавания, за да се осигури на британския парламент време да сключи споразумение за излизане от Общността. Първо, ЕС разреши на Великобритания да отложи Брекзит до 22 май, ако постигне споразумение, или до 12 април в случай, че не постигне.

Отлагат Брекзит до 31 октомври

Отлагат Брекзит до 31 октомври

По-рано Франция се изказа против дълга отсрочка…

Впоследствие британският парламент не успя да постигне разбирателство по споразумение, но искаше да избегне сценария без сделка, така че на страната беше разрешено още едно удължаване най-късно до октомври.

Маас обаче подчерта, че ако Обединеното кралство поиска трета отсрочка, ЕС може да го разчете като "молба за оставане" в Общността.