Гласуването за напускане на Европейския съюз в британския референдум ще отслаби усилията на Общността да поддържа твърд фронт срещу руската агресия. Това обяви британският министър по европейските въпроси, цитиран от „Ройтерс”.

НАТО остава основният играч в европейската сигурност, посочил Дейвид Лидингтън на конференция в Братислава, чиято тема е глобалната сигурност, но ЕС би могъл да играе голяма роля в отговор на предизвикателствата, идващи от Русия в областта на енергетиката, използването на информация и способностите в киберпространството.

Лагерът във Великобритания, който желае оставането на страната в ЕС, има преднина от 1% преди насрочения за 23 юни референдум за това дали Великобритания трябва да остане в 28-членния блок, сочи онлайн допитване на YouGov.

„По отношение на поддържането на определен фронт в лицето на руската агресия – това ще бъде отслабване”, коментирал Лидингтън, отпращайки към въздействието на евентуално решение на британците страната им да напусне ЕС.

Външната политика на Европа и капацитетът за сигурност ще бъдат отслабени, защото вие бихте извадили един от нейните най-големи дипломатически и военни играчи", предупредил той.  

Лидингтън допълнил, че, отделно от конвенционалната военна заплаха, Русия поставя предизвикателства пред европейската сигурност във връзка с нейното използване на енергийните ресурси, как използва информацията да постига целите си и способностите си в киберпространството.

Това са неща, на които ЕС, а не само НАТО, трябва да бъде в състояние да отговори”, подчертал британският властник.

Естония е обвинявала Русия в кибератаки в миналото, а ЕС създаде информационно звено през миналата година, за да се противопостави на умишлената дезинформация, координирана от Кремъл заради ролята на Москва в Украйна и на други места в Европа.