От президентството на Франция обявиха, че Бриджит Макрон, съпругата на президента Еманюел Макрон, ще има официална роля, представлявайки Франция, но за това няма да ѝ бъде заплащано, нито ще има собствен бюджет или персонал, съобщава " Франс прес".

Предложението на Макрон по време на предизборната му кампания по-рано през годината за създаването на нов статут на "Първа дама" за нея бе отложено след протести, но президентската администрация обеща да изясни позицията ѝ и ресурсите, с които разполага.

Тече подписка против статута на Бриджит Макрон като първа дама

Тече подписка против статута на Бриджит Макрон като първа дама

Близо 200 хил. души не искат тя да получава заплата от публичните средства

В изявление на Елисейския дворец се изтъква, че тя ще "представлява Франция на страната на съпруга си по време на международни срещи на високо равнище", а също така ще организира срещи в Елисейския дворец.

Работата ѝ ще включва подкрепа на благотворителни организации и редовни срещи с представители на организации, работещи в сферата на образованието, хората с увреждания, здравеопазването и закрилата на детето.

"Това не е правен статут, а ангажимент, който засяга Бриджит Макрон по време на мандата на Еманюел Макрон, и няма да бъде обвързващ за нейните наследници", коментира източник, близък до Бриджит Макрон, пожелал да остане анонимен.

Онлайн петиция срещу създаването на ролята на Първа дама, която би изисквала промяна в законодателството или конституцията, събра повече от 300 хил. подписа, а допитване до общественото мнение в началото на август показа, че мнозинството от французите също са против.

Макрон вместо това обеща прозрачност за това колко биха били разходите около новата длъжност.