Семейството и приятелите на британец, който се бие в украинските въоръжени сили, са заявили пред Би Би Си, че той им се е обадил и им е казал, че частта му се предава на руските сили.

Ейдън Еслин от Нюарк се е преместил в Украйна през 2018 г. и се е присъединил към украинската морска пехота същата година. През последните няколко седмици отрядът на Ейдън защитава обсадения град Мариупол, който беше тежко бомбардиран от руските войски.

Русия съобщава за ликвидирани чужди наемници в база край Житомир

Русия съобщава за ликвидирани чужди наемници в база край Житомир

Предупреждава, че полкът "Азов" готви терористични атаки в Лвов

Майката на морския пехотинец, Анг Ууд, разказва пред Би Би Си за последното си телефонно обаждане на сина си:

"Той ми се обади и каза, че не са останали оръжия, за да продължат битката. Обичам сина си. Той е моят герой. Биеха се като лъвове. Но той звучеше добре."

Приятелят му, също морски пехотинец, Бренан Филипс също казва, че Ейдън му се обадил и му казал, че отбраняващите се военни нямат храна и боеприпаси и нямат друг избор, освен да се предадат.

В началото на войната Русия обеща да преследва по съдебен път чуждестранни доброволци, воюващи на страната на Украйна.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да прибегне до използването на химическо оръжие в страната му и призова Запада да наложи по-строги санкции на Москва, които биха възпрели дори разговорите за използване на такива оръжия.

"Ако са били използвани химически оръжия, това е много важен момент за нашия премиер и други правителства по света да обмислят как ще реагираме на това", заяви британския министър на въоръжените сили Джеимс Хипи пред Би Би Си.

"На руския президент Владимир Путин трябва да е ясно, че употребата на химически оръжия просто не е приемлива и не трябва да очаква Западът да стои настрана, ако те бъдат използвани, подчерта британският министър.

Западни официални лица също изразиха опасения, че Русия може да използва химически и биологически оръжия в Украйна, които може да се разпространят и извън страната.

Русия извади "компромати" за британски военни инструктори

Русия извади "компромати" за британски военни инструктори

Намерени са голямо количество гранатомети NLAW