Британският външен министър Доминик Рааб ще посети Анкара на 3 март, за да изрази солидарност с Турция. Това се казва в съобщение, разпространено в понеделник от Министерството на външните работи на Великобритания.

"Обединеното кралство ще покаже силна подкрепа на усилията на Турция за постигане на незабавно и дългосрочно прекратяване на огъня в Сирия чрез посещение в Анкара утре сутринта от външния министър Доминик Рааб. Посещението ще потвърди близкото приятелство на Великобритания с нейния съюзник в НАТО и ще покаже солидарност с Турция в момент, когато тя се занимава с безразсъдно настъпление на сирийския режим в Идлиб", коментира министерството.

"Турция е пред някои от най-сложните и сериозни проблеми, с които се сблъскваме, докато действията на сирийския режим и руските сили продължават да ескалират насилието на границата й", заяви Рааб, който ще проведе разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Кремъл към Турция: Не можем да гарантираме сигурността на самолетите ви в Сирия

Кремъл към Турция: Не можем да гарантираме сигурността на самолетите ви в Сирия

Днес Дамаск обяви, че затваря въздушното си пространство над Идлиб

"Ние ясно заявихме, че осъждаме действията на сирийския режим в Идлиб и ще продължим да изразяваме загриженост относно грубите му нарушения на международното право."

"Като съюзници в НАТО и членове на Г-20, Обединеното кралство и Турция имат партньорство, основани на сътрудничество в областта на отбраната, сигурността и търговията. Очаквам с нетърпение да задълбочим отношенията си още повече по време на първото си официално посещение", добави Рааб.

На срещата той ще изрази благодарността на Лондон, че турските власти "показаха голяма щедрост в подкрепа на милиони сирийски бежанци".

Британското външно министерство подчертава, че възнамерява да работи съвместно с международни партньори за "борба с хуманитарната катастрофа, която се разгръща в Идлиб в резултат на безмилостна и непропорционална кампания на сирийския режим и неговите руски покровители".

Меркел скастри Ердоган за "неприемливата" му политика с мигрантите

Меркел скастри Ердоган за "неприемливата" му политика с мигрантите

Не разговарял с ЕС, а стоварвал всичко на гърба на бежанците

В стъщото реме САЩ съобщава, че няма да предоставят въздушна подкрепа на Турция в сирийската провинция Идлиб, заяви шефът на Пентагона Марк Еспър, говорейки пред репортери във Вашингтон в понеделник, съобщава "Спутник".

Попитан дали помощта на САЩ ще включва въздушна поддръжка, Еспер отговори "Не". "Трябва да добавя, че Съединените щати се стремят да осигурят засилена хуманитарна помощ за хора в Сирия. Това е едно от нещата, за което говорихме с Помпео", коментира Еспър.

Министърът на отбраната на САЩ потвърждава, че е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно ситуацията в Сирия и че НАТО е подготвен за всичко, което може да се случи.

Коментирайки неотдавнашния ход на Анкара да отвори границите за мигранти към ЕС, Еспър заяви, че това си е решение на Турция.

Еспър е обяснил на турския си колега Акар по време на телефонен разговор, че "руснаците не винаги са добри партньори."

Ръководителят на съвместния началник на щабове Марк Мили заяви, че "няма ясна и недвусмислена информация кой е летял и с какви самолети" при нападението над турските войски в Идлиб миналата седмица.

В събота президентът Тръмп потвърди, че е обсъдил с президента Ердоган искането на Турция за временно разполагане на американски ракети "Пейтриът" в Южна Турция, добавяйки, че разговорите продължават.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова съюзниците на Турция в НАТО да окажат помощ на страната за противовъздушна отбрана и разузнаване.

Турция зове САЩ да изпратят ракети "Пейтриът" в Идлиб

Турция зове САЩ да изпратят ракети "Пейтриът" в Идлиб

Атаките няма да възпрат решимостта ни, тя става още по-силна, категоричен Чавушоглу