Турция призова САЩ да изпратят ракети "Пейтриът" в подкрепа на Анкара в сирийската провинция Идлиб, съобщава в. "Хюриет".

За това е настоял турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на среща с американския държавен секретар Майк Помпео в катарската столица Доха.

Той бе категоричен, че режимът на Башар Асад трябва незабавно да прекрати агресията в Идлиб.

Турция свали два сирийски самолета в Идлиб

Турция свали два сирийски самолета в Идлиб

Пилотите са успели да се спасят

"Имаме 34 мъченици след коварната атака на режима. Тези атаки няма да възпрат решимостта ни. Тази решимост стана само още по-силна. Ние дадохме необходимия отговор и продължаваме да го правим", заяви Чавушоглу.

Целта на Турция е да спре нападенията на режима срещу цивилни в Идлиб и да осигури трайно прекратяване на огъня в региона, подчерта той.

"Агресията на режима и неговите поддръжници трябва да бъде прекратена. Русия открито подкрепя режима, това не е тайна", посочи Чавушоглу.

В нощта на 28 февруари ситуацията в сирийската провинция Идлиб се изостри, след като Турция обвини сирийските правителствени сили за смъртта на 36 свои войници. След това турските въоръжени сили на свой ред нанесоха удар по сирийските позиции, като по-късно съобщиха че са били поразени над 200 цели.

Самолет L-39 на сирийската армия беше свален по-рано днес от бойци от т.нар. въоръжена сирийска опозиция в района на селището Саракиб. Впоследствие сирийската армия обяви, че затваря въздушното пространство над северозападната част на страната, включително Идлиб.

"Пролетен щит" - поредната операция на Турция в Сирия

"Пролетен щит" - поредната операция на Турция в Сирия

Тя е започнала официално на 27 февруари