За първи път Великобритания ще бъде домакин на годишната среща на Западните Балкани на 9 и 10 юли. Западните Балкани по пътя към членството в ЕС, този въпрос си задава комисия в британския парламент, съобщава на официалната си страница институцията.

Като част от Берлинския процес, намерението на тези срещи е да подкрепят Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия - известни и като Шестте от Западните Балкани - по пътя им към членство в ЕС.

Правителството на Обединеното кралство иска ясно да се разбере, че членството в ЕС за групата е от съществено значение за британската визия за сигурен и стабилен регион и че "Брекзит" няма да промени подкрепата на Обединеното кралство в този процес.

Пет години след началото на Берлинския процес, пътят за членство в ЕС далеч не е ясен за Шестте от Западните Балкани, позволявайки на други международни участници да се възползват от тази несигурност.

Комисията по външни работи на британския парламент започва разглеждане на срещата на високо равнище. Работата им ще проучи дали процесът на присъединяване към ЕС се оказва ефективен двигател за реформа на Шестте от Западните Балкани. Искат да разберат какво прави Обединеното кралство, за да помогне, как "Брекзит" може да повлияе на процеса и по какъв начин всичко това се усложнява от участието на други международни играчи.

Депутатът Том Туджендхат, председател на комисията коментира, че "Западните Балкани отдавна играят роля в британската история, рискувайки мира в Европа."

"Като част от работата на Комисията по нашето допитване за Глобална Великобритания, знаем - правителството заяви, че решението да напуснем Европейския съюз не означава, че Обединеното кралство ще се отклони от световните дела. Премиерът заяви, че срещата на върха през юли ще има "смел дневен ред" и че Обединеното кралство споделя визията на Шестте от Западните Балкани за "мирен, проспериращ и демократичен регион ... здраво закрепен към европейските ценности и допринасящ за европейската сигурност", коментира Туджендхат.

"Това, което не знаем, е как Великобритания може да подкрепи пътя на Западните Балкани към членството в ЕС, когато нашият собствен път се промени. Това разглеждане ще прецени какво е постигнал досега Берлинският процес и какво може да се постигне на срещата на върха в Лондон и занапред", допълва председателят на комисията по външни работи на британския парламент