Британската разузнавателна служба GCHQ, която се занимава с подслушване и следене на комуникации, излезе с изявление, с което отрича да е подслушвала Доналд Тръмп в седмиците след като той спечели американските президентски избори, съобщават британски медии.

Необичайният ход на британската разузнавателна агенция дойде, след като говорителят на Белия дом Шон Спайсър обвини британската спецслужба, цитирайки твърдения, направени в тази посока първо по американската телевизия Fox News по-рано тази седмица.

GCHQ отговори, подчертавайки, че твърденията били "абсурдни, напълно нелепи и трябва да бъдат отхвърлени".

Тръмп по-рано обяви, че небостъргачът му "Тръмп тауър" в Ню Йорк е бил поставен под наблюдение. Ала той не представи доказателства за твърдението си.

Комисия в Сената в четвъртък заключи, че нямало никакви индикации "Тръмп тауър" да е подслушван и следен от американското правителството преди или след изборите.

Няма доказателства, че Тръмп е подслушван

Няма доказателства, че Тръмп е подслушван

Това заключи сенатска комисия

Твърденията за участието на GCHQ първоначално бяха направени от съдията Андрю Наполитано по Fox News.

Спайсър цитира думите на Наполитано: "Три източника от разузнаването информираха Fox News, че президентът Обама е пренебрегнал управленската верига. Той не е използвал Агенцията за национална сигурност, не е използвал ФБР, не е използвал ЦРУ, не е използвал и Министерството на правосъдието, той е използвал GCHQ."

Говорителят на британската специална служба изтъкна: "Неотдавнашните твърдения, направени от медийния коментатор съдия Андрю Наполитано относно това, че от GCHQ е поискано да извърши "подслушване" срещу тогавашния избран за президент (Тръмп) са абсурдни. Те са напълно нелепи и трябва да бъдат отхвърлени."

GCHQ е една от трите британски специални служби заедно с МИ-5 и МИ-6. Тя осигурява информация на премиера и външния министър на Великобритания, като подслушва и следи комуникациите между хора или електронни устройства.

Британската служба има "особено добри" отношения със своя американски еквивалент - Агенцията за национална сигурност.

БиБиСи отлелязва, че е необичайно GCHQ да коментира пряко своята разузнавателна работа, като обикновено нито отрича, нито потвърждава каквато и да е дейност.

Фразата "напълно нелепо" е също много необичайна за британската специална служба.