Журналист на БиБиСи, на когото е платена само малка част от заплатата, получавана от колега от мъжки пол, който върши подобна работа, спечели дело за полова дискриминация срещу британската телевизия, съобщава АП.

Съдът реши, че Самира Ахмед е трябвало да получи подобен на хонорара на Джеръми Вайн. И двамата журналисти представят програми, които се занимават с коментари от публиката и оплаквания.

На Ахмед са платени 465 паунда за епизод на Newswatch по BBC News Channel, докато Вайн получава 3000 паунда за всеки епизод на Points of View по BBC One.

Съдиите коментират, че работата е "същата или ако не една и съща, много сходна" и БиБиСи не успява да докаже, че разликата в заплащането е "поради материален фактор, който не включва подлагането на ищеца на дискриминация по пол".

Ахмед коментира след решението, че очаква с нетърпение "да разказва истории, а не смата тя да е такава". "Никоя жена не иска да предприема действия срещу собствения си работодател. Обичам да работя за BBC. Радвам се, че всичко е решено. "

БиБиСи коментира, че се ангажират с еднакво заплащане, но "винаги сме вярвали, че заплатата на Самира и Джеръми Вайн не се определя от техния пол. Водещите (жени и мъже) винаги са били платени повече в Points of View, отколкото в Newswatch."

"Ще трябва да обмислим внимателно това решение", коментира компанията.

Публично финансираната БиБиСи се бори за премахване на разликата в заплащането на жените и мъжете, която бе сериозна през 2017 г., когато операторът беше принуден да публикува списък на служителите, които печелят 150 000 паунда или повече годишно. Две трети от тези в списъка бяха мъже.

Швейцарките излизат на масови демонстрации с искане за равно заплащане

Швейцарките излизат на масови демонстрации с искане за равно заплащане

Организаторите призовават жените, които не могат да си вземат целия ден, да напуснат работните места в 15,24 часа