Началникът на щаба на отбраната Великобритания генерал Никълъс Картър предупреждава, че Русия се опитва да включи редица африкански страни в своята сфера на влияние, в интервю, публикувано от The Sunday Times.

"Русия се опитва да ориентира някои части от Африка към себе си", обяснява той и допълва, че предоставяйки военна помощ на развиващите се страни на континента, както и помагайки им да стабилизират положението на своята територия, Обединеното кралство ще помогне да ги направят "по-ориентирани към Запада".

Британия 3-ти път за 5 дни праща ВВС да ескортира руски самолети

Британия 3-ти път за 5 дни праща ВВС да ескортира руски самолети

Русия: Редовно летим над неутрални води на Арктическо, Атлантическо, Черно и Балтийско море и Тихия океан

По думите му, към момента се проучва възможността за изпращане на британски военни специалисти в Нигерия, защото правителството се нуждае от помощ в борбата срещу "Боко Харам".

Генералът планира да направи службата в британските въоръжени сили по-привлекателна за експертите по киберсигурност, както и да създаде повече възможности за граждански специалисти в тази област да работят с военните, използвайки опита на американската армия.

Картър коментира и планове за създаване на военна академия в Ямайка, подобна на Сандхърст, където да се обучават кадети от Карибите.

Британски специални сили са готови за противодействие на руските и други в света

Британски специални сили са готови за противодействие на руските и други в света

"Антитерористичните задачи намаляват, а необходимостта от противопоставяне на опасно международно поведение от страна на равнопоставени съперници се увеличава"