САС и други британски специални сили (ЮКСФ) са готови да получат нова мисия, противодействаща на руските и други сили по целия свят. Планът се нарича "Концепция за специалните операции" и е изготвен от висшия офицер, отговарящ за специалните сили, директора на специалните сили (ДСФ), съобщава БиБиСи.

Според хора, които са запознати с това, което е в него, част от концепцията включва промяна както на структурата на тайните единици на военните, така и на това, което правят.

Понастоящем планът се разглежда от военни началници, казват от Whitehall, и скоро ще бъде изпратен на министри и вероятно ще бъде одобрен. Министерството на отбраната заявява, че не коментира специалните сили на Обединеното кралство.

Специалните сили на Обединеното кралство имат за цел да предоставят повече възможности за прикрити действия на места, където изпращането на на конвенционални войски би било трудно.

Например, според новия план, може да бъде изпълнена операция в балтийска република или африканска държава, за да се открият и да се определят точно руските тайни дейности.

След това ще се вземе решение дали да се огласи това, което е било научено, или да се съдейства тайно с местните сили за сигурност, за да се противодейства.

Новите мисии ще изпозлват подразделенията на ЮКСФ в по-малко "кинетична" или насилствена посока - след почти 20-годишни мисии за лов на мъже в Близкия изток и Афганистан - и в по-тясно сътрудничество със съюзническите разузнавателни служби и МИ6.

"Антитерористичните задачи намаляват, а необходимостта от противопоставяне на опасно международно поведение от страна на равнопоставени съперници се увеличава", коментира източник пред БиБиСи.

След поражението на последния джоб на ДАЕШ (Ислямска държава), мисиите в Сирия и Ирак намаляват. И така, при с новите предисвикателства, ДСФ изглежда се опитва да даде нови приоритети на подразделенията.

Американски наемници искат да заместят войските на САЩ в Сирия

Американски наемници искат да заместят войските на САЩ в Сирия

Наемниците могат да защитят съюзниците на САЩ от иранци и сирийци

Съществуват три основни елемента на специалните сили на Обединеното кралство: Специалният въздушен полк (22 САС), специална морска служба (СБС) и Специалният разузнавателен полк (СРР).

Ролята на СРР, която извършва скрито наблюдение, ще нараства в рамките на Концепцията за специалните операции. Военните ръководители вярват, че Русия използва ефективно военното си разузнаване - ГРУ в Украйна, Сирия и Африка.

"В момента не правите нищо или ескалирате", обяснява висш офицер. "Искаме да разширим това конкурентно пространство."

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ГРУ стои зад атаката в Солсбъри през 2018 г., в която Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са  отровени.

На конференция в Лондон по-рано този месец началникът на Генералния щаб генерал сър Марк Карлтън-Смит споменава "авторитарните режими", вместо да споменава Русия по име, отбелязвайки, че те са успели да "използват това хибридно пространство между тези две все по-излишни състояния на "мир" и "война "".

Този тип неустановен конфликт между държави често се нарича "сивата зона".

Неотдавнашни нападения срещу танкери в Персийския залив са пример за това, как държави, за които се смята, че са Иран, Саудитска Арабия и Емирствата, действат тайно, пряко или чрез пълномощници.

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

Помпео: Атаките на Иран са ясна заплаха за международния мир

"Призоваваме всички държави, застрашени от провокативните действия на Иран, да се присъединят към нас"

Експертите на Запад търсят правилната ответна реакция на враждебни действия, които не водят до прага на всеобща война. Такива отговори биха могли да включват засилен акцент върху информацията и кибероперациите.

СРР са обучени в различни техники, включително физическо и техническо наблюдение, като например инсталиране на камери на бунтовна територия, подслушване и хакерство.

Остава да се обсъди дали тази нова концепция ще доведе до засилване на войната в сянка срещу прокси сили, които служат на интересите на страни като Китай, Иран и Русия, които могат да прераснат в насилие.

Апетитът на британските политици за риск е ограничен и заснемането на специалните сили и служители на МИ6 в Либия преди осем години показва потенциалния срам, който идва с такива мисии.

Австралия разширява лиценза за убиване за шпионите си

Австралия разширява лиценза за убиване за шпионите си

Дава на шпионската си агенцията повече автономия на мисии в чужбина