Бивш руски двоен агент, осъден за държавна измяна в Русия, е в критично състояние в британска болница след излагане на неизвестно вещество, като от полицията заявиха, че са наясно с "факта за държавни заплахи".

В първата си реакция Кремъл обяви, че е готов да сътрудничи, ако Великобритания поиска помощ при разследването на "трагичната ситуация".

Сергей Скрипал, който някога е бил полковник от руското военно разузнаване (ГРУ), е получил убежище във Великобритания, след като е бил разменен през 2010 г. за руски шпиони, заловени на Запад като част от размяна на шпиони в стил Студената война на пистата на летището във Виена.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество

Ала 66-годишният бивш шпионин и 33-годишна жена, която впоследствие се оказа дъщеря му, бяха намерени в безсъзнание на пейка в търговски център в неделя в английския град Солсбъри след излагане, както посочиха от полицията, на неизвестно вещество.

И двамата са в критично състояние в интензивното отделение на лечебно заведение. "Това е много необичаен случай и критично важно е да се стигне до дъното на това, което е причинило тези болестни състояния колкото е възможно по-бързо", изтъкна Марк Роули, който е директор на британското контраразузнаване.

Скрипал е бил арестуван през 2004 г. от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия по подозрение, че е предал десетки руски шпиони на британското разузнаване. Той е бил осъден на 13 години затвор през 2006 г. след закрит съдебен процес.

Скрипал е признал, че е предал руските агенти на МИ-6 срещу пари, някои от които са били изплатени в испанска банкова сметка.

Но той е бил помилван през 2010 г. от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев като част от размяна за връщането на 10 руски шпиони, задържани в САЩ, обратно на Москва.

Размяната, една от най-големите от края на Студената война насам, беше извършена на пистата на летището във Виена, където руски и американски самолет бяха паркирани един до друг, преди агентите да бъдат разменени.

Един от руските шпиони, разменен за Скрипал, беше Анна Чапман. Тя беше един от десетимата руски шпиони, които са се опитвали да се внедрят в американското общество в очевиден опит да се доберат до кръговете на властта и да се сдобият със секретна информация. Те бяха арестувани от ФБР през 2010 г.

Завърналите се руски шпиони бяха посрещнати като герои в Москва. Руският президент Владимир Путин, сам бивш агент на КГБ, който е работил в ГДР през 1980-те години, пееше патриотични песни с тях.

Скрипал обаче беше нарочен за предател от Москва. Смята се, че е причинил сериозни щети на руските шпионски мрежи във Великобритания и Европа.

Тайната служба ГРУ, създадена през 1918 г. от комунистическия революционер Лев Троцки, се контролира от военния генщаб на Русия и се отчита директно на президента. ГРУ има шпионска мрежа по целия свят.

След като получи убежище в Обединеното кралство, Скрипал е живял уединено в Солсбъри и се е държал далеч от светлините на прожекторите, докато не беше намерен в безсъзнание в неделя.

25-годишна жена, която първа е забелязала нещо нередно в състоянието на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, разказа, че първоначално ги е помислила за мъртви.

Друг руснак, Александър Перепиличний, който помагаше на разследване на Швейцария на руска схема за пране на пари, беше открит мъртъв през 2012 г. във Великобритания. Разследващите все още не са излезли с окончателно заключение за причината за смъртта, като има съмнения, че е бил убит с рядка отрова.