Британската полиция разследва необяснимата смърт на мъж, обвинен в подпомагане на външното разузнаване на Хонконг, предаде "Ройтерс".

В изявление полицията каза, че разследва необяснима смърт след обаждане от гражданин на 19 май. Мъжът, обявен за мъртъв на местопроизшествието в Мейдънхед, Южна Англия, е посочен в изявлението като 37-годишният Матю Трикет. Не се разяснява обаче при какви обстоятелства и как е починал мъжът. 

Адвокатът на Трикет заяви, че той е шокиран от смъртта на клиента си и няма да може да коментира повече, докато тече разследването.

Двама британци отиват на съд за шпионаж в полза на Китай

Двама британци отиват на съд за шпионаж в полза на Китай

Те са обвинени в предоставяне на секретна информация на чужда държава чрез придобиване, събиране, записване и др.

Матю Трикет е бивш кралски морски пехотинец, който има частна охранителна фирма. На 13 май, след съдебно заседание, с още двама обвинени, е пуснат под гаранция. Тримата мъже бяха обвинени в две престъпления съгласно Закона за националната сигурност на Великобритания.

Законът за националната сигурност беше приет миналата година и въведе нови мерки за насочване към заплахи от чужди държави.

Случаят подхрани дипломатически спор между Великобритания и Китай. Британското външно министерство привика китайския посланик на 14 май, за да заяви, че шпионажът и кибератаките не са приемливи на британска земя.

Китайското посолство в Лондон обвини Великобритания, че е изфабрикувала обвиненията срещу мъжете и заяви, че няма право да се меси в работите на Хонконг.

Припомняме, че на 13 май Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните служби на Хонконг и в чужда намеса, един от които е 37-годишният Трикет. На 14 май лидерът на Хонконг Джон Лий призова британските власти за пълна информация за арестите на тримата мъже, като се разбра, че един от тях е бил мениджър в правителствена служба на Хонконг във Великобритания.

Хонконг иска пълна информация за арестите на трима мъже в Лондон, обвинени в шпионаж

Хонконг иска пълна информация за арестите на трима мъже в Лондон, обвинени в шпионаж

Обвиняемите ще се явят отново пред съда на 24 май