Британският министър на вътрешните работи Суела Брейвърман каза в сряда, че страната трябва да възприеме прагматичен подход за достигане на нетна нула на въглеродните емисии, тъй като "не можем да спасим планетата, като банкрутираме британския народ", цитира думите й Ройтерс.

Коментарът на Брейвърман идва преди речта на министър-председателя Риши Сунак тази седмица, където се очаква той да обяви забавяне на някои от правителствените политики, които са в основата на дългосрочния план на Великобритания за достигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

"Трябва да възприемем прагматичен подход, пропорционален подход и такъв, който служи и на нашите цели - няма да спасим планетата, като банкрутираме британския народ", каза Брейвърман пред Times Radio.

Великобритания беше първата голяма икономика, която създаде правно обвързваща цел за свеждане на емисиите на парникови газове до нетната нула до 2050 г. и бързо изгради капацитета си за възобновяема енергия през по-ранните години.

Но правителството на Сунак напоследък изглежда се колебае относно някои от мерките, необходими за постигане на тази цел, тъй като разходите за декарбонизация на всичко - от пътуването до отоплението на домовете, станаха видими по време на продължителна криза на разходите за живот.

С наближаващите парламентарни избори през следващата година Сунак вижда намаляването на някои зелени политики като начин за спечелване на избиратели - забележителен обрат за страна, която доскоро беше самопровъзгласил се лидер в политиките за климата.

Една от спекулациите е, че правителството може да отложи въвеждането на забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили до 2035 г. от сегашната цел от 2030 г.

Това би поставило Великобритания в съответствие с Европейския съюз, който също е приел тази цел за 2035 г., но подобен ход може да разтревожи автомобилната индустрия, която търси сигурност, тъй като харчи много, за да премине към производство на електрически превозни средства.

На фона на циркулиращите спекулации Сунак публикува изявление късно във вторник, в което се казва, че Великобритания трябва да се придвижи към целите си за нетна нула по "по-пропорционален начин" и че той ще изложи "важно дългосрочно решение" тази седмица.

Крис Скидмор, бивш министър на енергетиката, който подписа британския ангажимент за нетна нула до 2050 г. в закон през 2019 г., но оттогава напусна правителството и наскоро ръководи преглед на напредъка на страната към нейните цели, каза, че всяко забавяне ще удари бъдещите работни места и инвестиции.

"Това потенциално ще дестабилизира бизнес доверието, което можеше да създаде хиляди работни места. Вместо това те ще отидат другаде", каза той в платформата за съобщения X, известна преди като "Туитър".

Орбан призовава за по-малко паника за климата и повече бебета

Орбан призовава за по-малко паника за климата и повече бебета

"Европа действа от страх и страхът ни прави пораженци", каза десният лидер в четвъртък.