Унгарският премиер Виктор Орбан обвини други европейски лидери в насаждане на страх от заплахата от изменението на климата за сметка на игнорирането на проблема с намаляващата раждаемост.

"Европа действа от страх и страхът ни прави пораженци", каза десният лидер в четвъртък. "Ние казваме, че няма бъдеще и това се превръща в самоизпълняващо се пророчество."

Унгария е една от многото страни от Централна и Източна Европа, които се опитват да обърнат спада на раждаемостта. Всички държави в Европейския съюз имат по-малко от 2,1 деца на жена, необходими за поддържане на населението стабилно без миграция.

Това застаряващо население повдига трудни въпроси за правителствата относно това как да финансират социалната държава, тъй като броят на възрастните хора се увеличава и делът на хората в трудоспособна възраст намалява.

В обръщението си на двудневната демографска среща на върха в Будапеща, про-семейна конференция, организирана от унгарското правителство, Орбан каза, че "западните елити" пренебрегват въпроса за демографията и вместо това са заети с "въглеродни квоти".

"Те изискват хората да живеят в страх от наближаващия Армагедон", каза той.

Правителството на Орбан превърна раждаемостта в ключов политически приоритет, като инвестира около 5 процента от БВП на страната в политики за създаване на семейства като данъчни облекчения и субсидирани заеми за нови къщи. Раждаемостта в Унгария вече не е най-ниската в ЕС, където беше преди десетилетие, вместо това се движи малко над средната за блока.

В четвъртък унгарският лидер засили тези политики, като обяви, че правителството ще намали прага за жените да получат доживотно освобождаване от плащане на данък от четири деца на три.

Италианският премиер Джорджиа Мелони, която присъства на срещата на върха в Будапеща, похвали усилията на Унгария да насърчи семействата да имат повече деца и предупреди, че демографската промяна е екзистенциален риск за нейната страна.

"Според нас демографията не е просто още един от основните проблеми на нашата нация. Това е въпросът , от който зависи бъдещето на нашата нация", каза тя. "Нуждаем се от смелостта да кажем, че прогнозите на демографите за бъдещето са много тревожни.

Европа регистрира раждаемост под нивото на заместване от десетилетия, но това е проблем, който привлича все повече внимание.

Каталин Новак, президент на Унгария и организатор на конференцията, повтори посланието на Орбан относно погрешните европейски приоритети. Тя каза, че докато "звънят аларми за изменението на климата, малко внимание се обръща на истинския проблем.

"Демографската зима се превръща в Ледена епоха", каза тя.

Мелони: Миграцията няма да реши демографската криза в Европа

Мелони: Миграцията няма да реши демографската криза в Европа

Тя говори на среща за демографията в Будапеща, организирана от унгарския премиер Виктор Орбан