Независимо от казаното досега, британските морски пехотинци, които вчера стъпиха на британска земя след задържането им в Иран, са били в иракски води, когато са задържани от иранската Революционна гвардия.

На първата си пресконференция след освобождаването им те разказаха, че действията им са били напълно в съгласие с мандата от ООН.

Те са извършили обичайна проверка на търговски кораб и когато се върнали на своя патрулен кораб, били заобиколени от два ирански съда. Хората на тях се държали враждебно и за британците станало ясно, че няма да могат да се разберат.

Затова и се оставили да бъдат ескортирани до иранска територия.
По повод повдигнатите във Великобритания въпроси защо те не са оказали съпротива, моряците бяха ясни - в създалата се ситуация те са преценили, че със съпротива няма да спечелят нищо, а един такъв инцидент в крайна сметка би ескалирал напрежението в региона.

Определено бяхме в иракски териториални води, подчерта лейтенант Феликс Карман.

При разпитите пазачите им дали да избират - или признават, че са били в ирански води, или ги чака до 7 години затвор.

Той каза също, че участието на Фей Търни в екипа им, с което те се гордеят, е използвано за пропаганда.
В речта си , когато обяви освобождаването на моряците, президентът Махмуд Ахмадинеджад запита риторично защо една майка се намира толкова далече от своите деца.

Вече в Иран 15-те моряци били откарани със завързани ръце и очи в затвор. Там са държани в изолация в каменни килии с размери приблизително 6 на 8 фута.

При разпитите пазачите им дали да избират - или признават, че са били в ирански води, или ги чака до 7 години затвор.