Британският комисар по защита на информацията Елизабет Денъм заяви, че изисква заповед за достъп до сървърите на компанията Cambridge Analytica, ангажирана с президентската кампания на Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Срещу Cambridge Analytica има обвинения, че през 2016 г. е откраднала данни за 50 милиона потребители на социалната мрежа Фейсбук.

Компания незаконно използвала 50 млн. профила във „Фейсбук” в полза на предизборната кампания на Тръмп

Компания незаконно използвала 50 млн. профила във „Фейсбук” в полза на предизборната кампания на Тръмп

Cambridge Analytica събрала информация в безпрецедентен мащаб

В понеделник британският телевизионен канал "Channel 4" показа видео от скрита камера, на което е заснет шефът на компанията Александър Никс, в което той разказва как екипът му може да дискредитира политици в интерес на своите клиенти.

На въпрос на журналист, представящ се за потенциален клиент, за това докъде би стигнала фирмата в търсене на компромат, Никс отговаря "Ние правим много повече".

По думите му, негови служители може да предложат подкуп на обекта, когото целят да компрометират, и да заснемат това.

Той допълва, че може да "изпрати няколко момичета" в дома на противника, като отбелязва, че украинските жени са много красиви и това обикновено работи прекрасно.

Никс добавя: "Просто изброявам примери за това какво може да се направи и какво вече е правено."

"Channel 4" уточнява, че журналистът се е представил като посредник на богат клиент, който е кандидат на политически избори в Шри Ланка.

Cambridge Analytica от своя страна твърди, че репортерът е представил невярно съдържанието на записаните разговори.

"В желанието си да спестим притеснението на клиента ние разиграхме няколко нелепи измислени сценария. Cambridge Analytica не одобрява и не участва в преднамерено провокиране, даване на подкупи и съблазняване на хора." - се казва в изявление на компанията.