Експлозиите на 9 август край Новофедоровка в Крим, където се намира руската военна база, значително са намалиха възможностите на военноморската авиация на Черноморския флот в региона.

Такъв коментар прави Министерството на отбраната на Обединеното кралство от тази сутрин.

И въпреки че първоначалната причина за експлозиите все още не е ясна, големите облаци от дим, които се виждат на кадри, заснети от очевидци, почти сигурно са резултат от детонации в поне четири точки с боеприпаси.

С известна сигурност може да се каже, че най-малко пет изтребителя-бомбардировачи Су-24 FENCER и три многоцелеви самолета Су-30 FLANKER H са били унищожени или сериозно повредени. Централната оперативна зона на авиобазата е претърпяла сериозни щети, но полето за излитане вероятно остава оперативно годно.

Загубата на осем бойни самолета е незначителна в сравнение с общия брой военни самолети, с които Русия участва в тази война. Въпреки това "Саки" се използва основно като въздушна база за Черноморския флот на руските военноморски сили, чиито възможности сега са значително намалени, коментират британските военни.

"Възможностите на военната авиация на флота вече са значително намалени. Този инцидент вероятно ще накара руската армия да преразгледа възприемането на заплахите, тъй като до този момент тя разглеждаше Крим като сигурен тил", заявяват от Министерството на отбраната.