Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че Русия може да е "разстроена и разтревожена" от загубата на Херсон. В същото време той призова да не се подценява Москва: "Ако имат нужда от повече пушечно месо, те ще го намерят", цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Говорейки пред репортери в Уестминстър, Уолъс призова за предпазливост при отразяването на празничните сцени по улиците на освободения Херсон.

"Да, Украйна досега е върнала една от многото цели, които Русия успя да превземе през март - каза той. - Херсон беше една от многото цели. Русия се провали и Украйна си го върна."

Но сега пред руското население възниква въпросът, продължи министърът: "За какво беше всичко това? Но в същото време демонстрира забележителните възможности на Украйна".

В същото време Русия не бива да бъде подценявана, призова Уолъс. "Историята ни напомня, че Русия може да бъде изключително жестока към собствения си народ. И ако имат нужда от повече пушечно месо, ще го намерят", предупреди той.

Уолъс добави, че Украйна трябва сама да реши кога и как може да иска да влезе в преговори с Русия.

На въпроса дали е дошло времето за такива преговори, той каза: "Първо, не мисля, че ще покажем благодарност на крадеца, когато върне откраднатото - а всъщност Русия направи това. Сега тя ще се опитва да каже, че всички трябва да са й благодарни за това. Не, не трябва. Като за начало Русия изобщо не трябваше да прави това през февруари."

Великобритания ликува от "стратегическия провал" на Русия в Херсон
Обновена

Великобритания ликува от "стратегическия провал" на Русия в Херсон

Загубата на града щяла да посее съмнение сред руската общественост за смисъла на войната