Британският премиер Риши Сунак заяви, че правителството му не е направило достатъчно, за да намали големия брой чакащи за болнично лечение в здравната служба, съобщава "Ройтерс".

Думите му бяха признание за провал на едно от обещанията му в навечерието на изборите.

В началото на 2023 г. Сунак даде пет основни политически обещания, от които едно за съкращаване на списъците с чакащи в напрегнатата, управлявана от държавата Национална здравна служба - основен проблем за повечето от гласоподавателите.

"Не сме постигнали достатъчен напредък", потвърди Сунак в интервю в тази връзка.

Запитан дали се е провалил с това обещание, премиерът отговори утвърдително.

Здравни служители отново стачкуват във Великобритания

Здравни служители отново стачкуват във Великобритания

Правителството отказва да преговаря

Сунак добави, че правителството е направило сериозни инвестиции в Националната здравна служба, като е осигурило повече персонал и медицинско оборудване. Постоянните стачки на лекарите срещу заплащането обаче възпрепятствали усилията за намаляване на списъците с чакащи.

По официални данни към ноември 2023 г. рекордните близо 7,6 милиона души в Англия са чакали за неспешно болнично лечение от Национална здравна служба. Тази цифра е със стотици хиляди повече, отколкото при идването на Сунак на власт в края на 2022 г.

Институция, ценена от британците от създаването си през 1948 г., Националната здравна служба е изправена пред огромен натиск през последните години заради застаряващото население и пандемията от COVID-19.

По-късно тази година предстоят национални избори в страната. Проучванията на общественото мнение дават сериозна преднина на опозиционната Лейбъристка партия пред консерваторите на Сунак.

"Риши Сунак най-накрая призна това, което е напълно очевидно за всички останали от години - консерваторите се провалиха с Националната здравна служба", подчерта ръководителят на здравната политика на лейбъристите Уес Стрийтинг.

Младите лекари във Великобритания започват четиридневна стачка

Младите лекари във Великобритания започват четиридневна стачка

Това се очертава като най-голямата стачка в британската здравна система