Британският външен министър Борис Джонсън ще посети Русия през следващите седмици за политически разговори на високо равнище, съобщиха от Форин офис, цитирани от "Франс прес".

Това ще бъде първият път, в който британски министър е в Москва на официално посещение от повече от 5 години и може да е сигнал за потенциално размразяване на британско-руските отношения след години на антагонизъм.

Говорителка на британското външно министерство подчерта, че посещението не било завръщане към нормални отношения, посочвайки, че подходът на Великобритания към Русия бил "ангажирай се, но бъди внимателен".

Отношенията с Русия се влошиха, след като Великобритания се опита да изправи на подсъдимата скамейка заподозрени за убийството на критика на Кремъл и бивш шпионин Александър Литвиненко, убит с радиоактивен полоний в Лондон през 2006 г.

Великобритания също така е един от ревностните поддръжници на санкциите на Запада срещу Москва заради ролята на Русия в кризата в Украйна.

Джонсън беше поканен от руския си колега Сергей Лавров, като по-късно ще обяви кога ще се осъществи посещението.

"Нашата политика към Русия е да бъдем ангажирани, но внимателни и посещението е в пълно съответствие с този подход", изтъкна говорителката, допълвайки: "Дискусиите ще се съсредоточат върху отношенията между Обединеното кралство и Русия и текущите международни проблеми, включително Сирия и Украйна, където ние продължаваме да имаме значителни различия. Това не е завръщане към нормални отношения и външният министър ще продължи да бъде непреклонен по онези въпроси, по които имаме различия."

По думите на говорителката, посещението е в процес на подготовка откакто британският премиер Тереза Мей се срещна с руския президент Владимир Путин на срещата върха на Г-20 в Китай през септември 2016 г.

Джонсън и Лавров проведоха първия си телефонен разговор през август същата година.

Джонсън определи Путин като "безмилостен и манипулативен тиранин".